Minder baijiu gedronken met Lentefeest

De oproep van Xi Jinping tot meer bescheidenheid heeft tot gevolg gehad dat gedurende het Chinees nieuwjaar minder baijiu  –de traditionele sterke drank- werd gedronken en verkocht. Kenners echter vinden dat de baijiu overgewaardeerd was en nu normaliseerde.
baijiuDe baijiu of witte likeur was duidelijk minder aanwezig dit lentefeest tijdens de traditionele nieuwjaarsvieringen. Dit had alles te maken met de oproep van leider Xi Jinping tegen overdreven overheidsuitgaven en voor meer eenvoud. Vooral de dure merken waren tot de helft minder gevraagd aldus secretaris Liu Yuan van de China National Association for Liquor and Spirits Circulation. Bijgevolg hebben de likeurhandelaars hun voorraad afgeprijsd. In de groothandel werd een halve liter Feitian Moutai (53% alc) verkocht aan 1560 yuan i.p.v. de 2300 yuan het jaar voordien. Bij het merk Wuliangye eenzelfde beweging; 1050 yuan i.p.v. 1330. Niettegenstaande de prijsdaling bleven kratten van beide merken onverkocht aldus een verkoper bij supermarkt BHG Market Place. Zijn winkel bood 500 yuan bijkomende reductie aan bij de aankoop van 6 flessen Wuliangye.
Volgens analist Xue Yuhu van HuaChuang Securities gaat de baijiu-nijverheid door een proces van ontnuchtering nadat de prijzen te sterk stegen het afgelopen jaar door speculatie. 2300 yuan voor Feitian Moutai bestempelt hij als onzinnig en volgens hem is de bubbel nu tot een einde gekomen met de afprijzingen. De baijiu-producenten maken 70 % van hun zakencijfer gedurende het half-herfst- en het lentefestival. De oproep om de uitgaven te beperken heeft onvermijdelijk de dure merken Moutai en Wuliangye getroffen.baijiu2
Liu Yuan verwacht aanzienlijke aanpassingen in de likeurnijverheid. Voorzitter Yuan Renguo van Kweichow Moutai zei vorige maand dat zijn zakencijfer “maar” met 18% zou vooruitgaan tot 41 miljard terwijl voordien 50 miljard aangekondigd werd. Toch blijft Xue optimistisch op lange termijn. De baijiu traditie om zakendeals te beklinken met het overvloedig drinken van baijiu zal niet verdwijnen, meent hij. Volgens een rapport van China Galaxy Securities steeg het inkomen van de baijiunijverheid tijdens de eerste 11 maanden van vorig jaar met 27 % tot 396 miljard yuan, maar dit is minder dan de 39 % groei tijdens dezelfde periode in 2011.
Bron SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *