Naar minder executies (ondervoorzitter Volkshooggerechtshof)

Zhang Jun, de ondervoorzitter van het Volkshooggerechtshof, heeft in een interview met de Legal Daily beloofd dat er een betere wetgeving komt om het aantal doodstraffen te verminderen, het gebruik van de doodstraf aan banden te leggen en vaker uitstel van executie te verlenen. In dit laatste geval kan de executie worden omgezet in levenslange gevangenisstraf. Veroordeelden krijgen dan een kans om door goed gedrag levenslang nog aanzienlijk in te korten.
Zhang zei verder dat het onder de huidige omstandigheden, onder andere op het vlak van sociale zekerheid, nog niet mogelijk is om in China de doodstraf helemaal af te schaffen. De doodstraf, waarvoor een breed draagvlak bestaat onder de bevolking,  moet worden behouden voor een uiterst kleine groep criminelen die een zeer zware misdaad of een misdaad met zware maatschappelijke gevolgen op hun geweten hebben. Bijzonder voorzichtig moeten rechters zijn in het geval van moorden waarbij familieleden betrokken zijn of die iets te maken hebben met burenconflicten.
De wetgeving waaraan gewerkt wordt, is volgens de rechter een stap voorwaarts.
Sinds 2007 heeft het Volkshooggerechtshof de bevoegdheid om alle veroordelingen tot de doodstraf door lagere gerechtshoven te beoordelen en desnoods te herroepen. Dat is in 2007 gebeurd in 15 % en in 2008 in 10 % van de gevallen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *