Naar een Chinees op de maan

China is van plan een Chinees naar de maan te sturen, zij het wellicht niet voor 2017. Dit blijkt uit het derde witboek dat de Chinese regering publiceerde over de ruimtevaart. Voor het zover is,  moeten nog heel wat problemen opgelost en initiatieven tot een goed einde gebracht.
Vorige donderdag publiceerde China de plannen voor de komende vijf jaren aangaande de ruimtevaart. Het gaat om het derde Witboek dat de regering over dit onderwerp publiceerde: het vorige dateren uit 2000 en 2006. Het Witboek preciseert dat vooreerst onderzoek op het programma staat voor een zware draagraket die een bemande vlucht naar de maan kan voltooien. Voorlopig kunnen de Chinese draagraketten Long March-5 25 ton in een baan om de aarde brengen en 10 ton in een hogere baan, maar dit tuig volstaat niet voor maanlandingen. De nieuwe draagraketten Long March 6 en 7 zullen ook meer ecologisch zijn en minder schadelijke gassen uitstoten. De maanlandingen zijn echter niet het enige objectief. Er wordt ook gewerkt aan een ruimtelaboratorium, communicatie- en navigatiesattelieten. Rond 2013 zal een maansonde op de maan landen en er een “rover” nalaten als tweede stadium in de maanverkenning. Het derde stadium dat ook gedurende de volgende vijf jaren zal plaats grijpen, is de terugkeer van genomen stalen op de maan naar de aarde.
China ziet uiteraard verder dan de maan en beoogt de exploratie van de ruimte in het zonnestelsel en verder. Inzake Marsexploratie werkte het land samen met Rusland, maar deze samenwerking blijkt weinig succesvol op het ogenblik. Dit jaar zullen nog twee ruimtekoppelingen plaatsgrijpen met het prototype van ruimtestation Tiangong-1. Deze opbouw van een heus eigen ruimtestation gaat ook verder de komende 5 jaar, want China is gebannen uit het bestaande internationaal ruimtestation.
Dit jaar lanceerde China een twintigtal ruimtetuigen waardoor het tweede komt na Rusland met 36 lanceringen en de VS met 18 en dit tempo zal de komende jaren worden aangehouden.De komende vijf jaren zal ook de lanceerbasis in Hainan die zich dichter bij de evenaar bevindt, worden afgewerkt. China benadrukt dat zijn ruimteprogramma enkel vreedzame doeleinden dient en waardeert internationale overeenkomsten op dit vlak. De Amerikaanse president Obama heeft onder druk van de financiële crisis de Amerikaanse ruimtevaartplannen grotendeels geschrapt .
Lees Witboek op site China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *