Nationale feestdag wordt gevierd (upd)

Met een receptie en een toespraak van premier Li Keqiang in de Great Hall of the People werd vrijdag de viering van de Nationale feestdag ingezet. 200.000 personen woonden op zaterdag het hijsen van de vlag op Tiananmen bij. De bevolking volgt het advies om minder verre reizen te maken maar de horeca bloeit.

Receptie in de Great Hall of the People Fofo Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Het zelfvertrouwen van de Chinese bevolking is groot op het ogenblik dat het vrouwenbasket voor de eerste keer in 30 jaar doordrong tot de FIBA finale; de taikonauten gelukwensen stuurden vanuit de ruimte en afgelopen week het passagiersvliegtuig C919 een vergunning kreeg. De viering van de nationale feestdag werd al vrijdagavond ingezet met een receptie in de Great Hall of the People waar premier Li Keqiang de 500 binnen- en buitenlandse gasten toesprak.

‘China heeft het antwoord op de epidemie gecoördineerd met sociale en economische ontwikkeling en heeft effectief gereageerd op de complexe en ernstige internationale omgeving evenals op andere uitdagingen van COVID-19 en ernstige overstromingen’, zo vertrok zijn redenering. ‘Op onze weg vooruit, worden we nog steeds geconfronteerd met veel moeilijkheden en uitdagingen en de reis naar het bereiken van het tweede honderdjarige doel blijft lang’, vervolgde Li die benadrukte dat ontwikkeling de basis en de sleutel is om alle uitdagingen te overwinnen.

‘Om een nieuw ontwikkelingsmodel en hoogwaardige ontwikkeling te bevorderen, moeten inspanningen worden geleverd om regelmatige preventie van epidemieën toe te passen en redelijke verwachtingen te verankeren met de nadruk op wetenschappelijke en technologische innovatie, toenemende binnenlandse vraag en vitalisering van het platteland’, betoogde Li verder. ‘Concreet moet een reeks maatregelen worden genomen om meer banen te creëren, gelijke kansen te bevorderen, ondernemerschap en innovatie aan te moedigen en de persoonlijke inkomens in steden en op het platteland te verhogen’, aldus nog premier Li.

Tiananmen Foto Global Times Disclaimer

Op zaterdag werd dan de 73ste verjaardag van de Volksrepubliek gevierd. 200.000 personen waren op Tiananmen aanwezig voor het hijsen van de vlag. Dit is de start van een 11 dagen durende vakantie.

De spoorwegen verwachten elke dag 6,23 miljoen passagiertrips. Zaterdag werden maar 9.7 miljoen treinreizigers genoteerd, een scherpe achteruitgang vergeleken met de 16 miljoen vorig jaar. Zaterdag werden volgens het Ministerie van Transport ook 33% minder wegentrips trips gemaakt in vergelijking met vorig jaar. De overheid heeft de bevolking gevraagd niet ver te reizen om Covid besmetting te voorkomen. De dagtrips van reizigers die deelnemen aan een lokale tour zijn in trek. Volgens Meituan stegen de online cateringboekingen echter met 87,6 procent in vergelijking met 2021 en boekingen voor goede restaurants gingen met 49 procent de hoogte in. De bestellingen voor high-end restaurants uit Peking zijn zo drie keer gestegen, gevolgd door Hangzhou, en Shanghai. Het bioscoopbezoek ging zaterdag volgens Maoyan achteruit van 630 miljoen vorig jaar tot 262.5 miljoen yuan .

China kreeg ook gelukwensen van onder meer UN Secretaris Generaal Antonio Guterres, de Iraanse President Ebrahim Raisien en de Pakistaanse premier Shahbaz Sharif. Zelfs VS BuZa minister Blinken zond gelukwensen. Nog veel andere landen zonden gelukwensen.

Global Times, Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *