Nieuwe hervormingen streven naar meer marktwerking (update)

Maandag had in Beijing een vergadering plaats van het Stuurcomité voor de Globale Hervormingen, een nieuw comité dat in 2013 opgericht is door het Centraal Comité. President Xi Jinping is de voorzitter. De belangrijkste besluiten gaan in de richting van meer marktwerking.

FTZHervormingen en innovatie zijn de twee stuwende krachten achter de verdere economische groei. Beiden moeten sneller gaan, volgens de president. Concreet keurde het comité richtlijnen goed om de strategie van Vrijhandelszones meer vaart te geven, innovatie in de internationale verwerkingshandel (invoer en heruitvoer van hetzelfde product na bewerking) te promoten, en om een volwaardig financieel systeem uit te bouwen. Volgens experts toont dit dat de regering werk wil maken van snelle hervormingen op sleutelgebieden van de economie.
De strategie van de Vrijhandelszones is er volgens Xinhua op gericht een netwerk van zones uit te bouwen waarin de markt binnenlands en internationaal een “beslissende rol” kan spelen in de toewijzing van productiefactoren. Er bestaat één Vrijhandelszone in Shanghai sinds einde 2013 en in maart dit jaar is besloten om die uit te breiden en er drie nieuwe op te richten in Guangdong, Tianjin en Fujian. Eind september waren er 4.639 buitenlandse bedrijven actief en waren er contracten getekend voor 346 miljard yuan.
De strategie van de Vrijhandelszones heeft echter ook een sterke buitenlandse poot. China heeft reeds 14 verdragen voor Vrijhandelszones met 22 landen afgesloten. Het is de bedoeling meer inspanningen te doen om dit netwerk  uit te breiden, waarbij de focus ligt op de buurlanden en de 60 landen langs het nieuwe Zijderoute project (One belt, One road project, OBOR). Momenteel wordt onderhandeld over een vrijhandelszone met Japan en Zuid-Korea, één met Sri Lanka en verder is er het RCEP( Regionaal integraal economisch partnerschap) met 16 landen uit de nabijheid van China. Met al deze initiatieven hoopt China meer gewicht te verwerven in de internationale handel en uit te groeien van een land dat de regels moet volgen die door de grote ontwikkelde landen opgesteld worden, tot een land dat mee de regels opstelt.  Al de Vrijhandelszones hebben echter niet kunnen verhinderen dat de buitenlandse handel van China   in de eerste tien maanden van dit jaar met 8,1% is afgenomen vergeleken met vorig jaar. Dat is een bijkomende reden om een tandje bij te steken.
China hoopt dat innovaties in de verwerkingshandel de buitenlandse handel opnieuw zullen stimuleren: de nadruk zou minder op de hoeveelheid verwerkte producten liggen, en meer op de kwaliteit. Het zouden ook meer streken uit het binnenland zijn, zoals Sichuan en Chongqing, die de verwerkingshandel zouden aantrekken.
Een plan voor een volwaardig financieel systeem mikt op gemakkelijker toegang tot financiële diensten, in het bijzonder voor boeren, personen met laag inkomen en kleine bedrijven. Dat moet het binnenlands verbruik aanzwengelen.
Onder de andere geplande maatregelen vallen het betere bestuur van de steden om beter op de nieuwe vormen van modernisering te kunnen inspelen. Er zullen ook sterke denktanks opgericht worden om betere adviezen te kunnen geven.
Bronnen: Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *