Nieuwe politieke leider in Guangdong

Hu Chunhua is benoemd tot secretaris van het provinciaal comité van de CPC in Guangdong. Hu (geboren in 1963) had dezelfde functie in Binnen-Mongolië en hij wordt de opvolger van Wang Yang, die de partij achtereenvolgens in Chongqing en in Guangdong heeft geleid. Media in China en in het buitenland vinden het zo opvallend dat ze er veel aandacht aan besteden. Hu Chunhua heeft de reputatie van rijzende ster in de CPC en Guangdong is een welvarende provincie waar veel spannends gebeurt.
Zowel Hu als Wang Yang zijn op het jongste congres verkozen in het politiek bureau. Wang Yang zou volgens insiders kans hebben gemaakt op een lidmaatschap van het permanent comité, maar moet misschien wachten tot het volgende congres over vijf jaar. Intussen wordt hij wel getipt als minister op een belangrijke post, of vicepremier. Wang Yang is er met redelijk succes in geslaagd sinds 2007 een bijdrage te leveren aan de verdere modernisering en hervorming van de economie van Guangdong. Deze zuidelijke buurprovincie van Hongkong heeft van alle provincies de grootste bevolking, is het meest geïndustrialiseerd en een centrum van de exportsector. Wang Yang heeft meegeholpen om er de omvorming naar een kenniseconomie in gang te zetten en is er in geslaagd technologische en innoverende bedrijven aan te trekken.
Zowel Wang Yang als Hu Chunhua staat bekend als politici die bij het oplossen van sociale conflicten overleg en onderhandelingen verkiezen boven harde ingrepen. Wat niet wil zeggen dat ze de eenheid van het land en de dominantie van de partij minder als prioritair zien. Hu Chunhua heeft dat bewezen bij zijn beleid in Tibet (nog een tijdlang onder leiding van Hu Jintao) en in Binnen-Mongolië. In die laatste provincie kon hij de lont uit het vuur halen van een protestbeweging van etnische Mongolen, maar liet hij de gevangenisstraf verlengen van een als separatist beschouwde dissident. Wang Yang is met succes gaan praten met jonge arbeiders tijdens een golf van wilde stakingen en hij heeft samen met een medewerker de crisis in Wukan (voorlopig?) opgelost. Het probleem in Wukan was ontstaan doordat de plaatselijke partijleiding het vertrouwen van de bevolking verloren had. Het provinciaal partijcomité heeft voor nieuwe dorpsraadverkiezingen gezorgd. Opvallend was het dat Wang ook de plaatselijke provinciale media heeft aangepakt wanneer hun kritische journalistiek volgens hem over de schreef ging. De beide kaderleden lijken volgens de nationale leiding hun sporen te hebben verdiend. Waarnemers zijn benieuwd naar het verdere verloop van hun carrière die hen volgens sommigen toegang tot de hoogste leiding zou kunnen geven in een niet al te verre toekomst. Hu Chunhua is een voorbeeld van de jongste generatie van topmensen in de CPC en afkomstig uit een eenvoudig gezin in Hubei (centraal China), waarvan de leden niet tot de partijtop behoorden. Op twintigjarige leeftijd, in 1983 is hij lid geworden van de partij. Opvallend aan hem is ook dat hij Tibetaans heeft geleerd toen hij in Tibet werkte.
Bronnen: Xinhua, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *