Nieuwe stappen in verbetering van justitie

In Shanghai gebruiken de meeste advocatenbureaus het online platform dat niet enkel toelaat een zaak aanhangig te maken en de documenten te uploaden, maar ook om de procedure af te werken tot en met de online betaling van de opgelegde boete. Een andere verbetering bij justitie heeft te maken met de nieuwe milieuwet waardoor de parketten de lokale Milieudiensten kunnen dagen als die hun plichten verzuimen.

shailwyerSinds januari 2015 beschikt Shanghai over een baanbrekend Internetplatform dat advocaten toelaat zowel een zaak in te leiden. Burgers kunnen via de voorziening ook boetes online te betalen. Meer dan 1300 van de 1413 advocatenkantoren in de metropool hebben al de website passport.lawyers.org.cn gebruikt. Via dit systeem werden al 13.000 zaken behandeld. Volgens de informatiedienst van het Shanghai High People’s Court is dit platform enig onder de websites van Chinese Gerechtsoven omdat dit het gehele proces omvat, van de inleiding van de zaak tot en met de betaling van de boete.
Het moeilijkste bij het opzetten van het betalingssysteem was het geheel van verbindingen tussen banken, advocaten, partijen en de hoven. Elke advocaat in Shanghai beschikt over een eigen professionele ID-kaart waardoor hij kan inloggen op de site en waardoor eveneens zijn activiteiten worden opgevolgd. Ook advocaten uit Shenzhen en Guangzhou kregen al toegang tot het systeem via hun beroepskaart. In de praktijk zijn de advocaten opgezet met het nieuwe systeem waardoor ze niet steeds meer over en weer naar het Gerechtshof hoeven te pendelen om er in een lange rij te staan. Nu is dit herleid tot 10 minuten, aldus een advocaat bij advocatenkantoor Shanghai Yingtai.

Openbaar ministerie

Dank zij de nieuwe milieuwet kunnen milieuverenigingen een geding aanspannen milieuparkettegen milieudiensten van de overheid. Ook kan het openbaar ministerie nu in actie komen tegen milieuorganen die hun plicht verzuimen. Zo heeft het Hof in Fuquan (Guizhou) het lokaal milieudepartement opgedragen zijn werking te verbeteren op de naleving van de milieuwetten strenger toe te zien. Dit vonnis kwam er nadat het lokaal openbaar ministerie het milieudepartement van het arrondissement Jinping voor de rechter sleepte omdat het de waterverontreiniging negeerde die veroorzaakt werd door onwettelijke lozingen van bedrijven. Dit is de eerste keer dat een vervolgende instantie optrad als procespartij en een rechtszaak aanhangig maakte van algemeen belang.
De wetgever lanceerde vorig jaar daartoe een tweejarig pilootproject in 13 provincies en gemeenten, onder andere in Guizhou. Ondertussen werden al 3 degelijke “administratieve” zaken aanhangig gemaakt, waarvan een tweede ook in Guizhou. Een gemeente werd op de vingers tikt die de vervuiling negeerde van een lokaal bedrijf dat afval opslaat. Het aanhangig maken van een geding door de parketten volgt over het algemeen na een eerdere aanmaning waarin gewoon om uitleg gevraagd wordt of nadat een advies verstrekt werd. Zeven milieudepartementen kregen eind januari al opmerkingen. De nieuwe wetgeving zet de milieudepartementen meer onder druk.
Tot voor kort werden die lokale milieudiensten gefinancierd met geld van de lokale autoriteiten waardoor ze geneigd waren bepaalde zaken door de vingers te zien. Ondertussen worden deze milieudepartementen ook onafhankelijker omdat ze nu in een pilootproject gefinancierd worden door de provincies. Het is de bedoeling dat dit proefsysteem dat nu uitgetest wordt in een reeks provincies tegen 2020 over het land veralgemeend wordt. De hervorming van dit systeem staat vooraan bij de milieutaken gedurende het dertiende vijfjarenplan. De hervormingen moeten de lokale milieudiensten en controle-instanties onafhankelijker maken van de lokale besturen, wat niet wil zeggen dat deze laatste minder verantwoordelijk worden voor het naleven van de milieureglementering.
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *