Online ziekenhuizen komen van de grond

In een buurtkliniek praten met gespecialiseerde artsen via een online platform kan veel ‘van het kastje naar de muur’ vermijden. Toch is deze opkomende vorm van gezondheidszorg eerder bestemd voor patiënten met vaak voorkomende ziekten zoals hoge bloeddruk of diabetes.

ningbocloud

Patient in buurtcentrum praat online met dokter via Ningbo Cloud Hospital

De 84-jarige Zhang Lin lijdt al 20 jaar aan hoge bloeddruk en moest om 5.00 uur opstaan om twee bussen te nemen en lang in de rij te staan om met dokter Chen van een ziekenhuis in Ningbo een afspraak te kunnen maken. Deze gang van zaken behoort tot het verleden met het Ningbo Cloud Hospital. Zhang blijft in een gezondheidscentrum in de buurt, zijn gegevens worden gemeten en doorgestuurd; dokter Chen geeft zijn advies en beveelt een geneesmiddel aan via de cloud dat nadien bij Zhang aan huis wordt besteld.
Het Ningbo Cloud ziekenhuis dat nu een jaar functioneert, verenigt alle ziekenhuizen en buurtgezondheidscentra in een regionaal netwerk voor de lokale bewoners. Daarnaast beschikt het ook over een gewoon fysiek ziekenhuis. Een patiënt kan er de hele cyclus doorlopen vanaf het maken van de afspraak over videoraadpleging en diagnose tot en met de online betaling van het voorschrift en de levering thuis. Ningbo is maar een van de plaatsen naast Hangzhou, Guangzhou en Wuzhen waar online gezondheidszorg van de grond komt.
Wuzhen Internet Hospital is het grootste online boekingssysteem voor een ziekenhuis. Dit systeem dat “We Doctor” heet, telde eind vorig jaar na 5 jaar werking 190.000 dokters van 1900 meewerkende ziekenhuizen in 27 provinciale regio’s: in totaal verstrekte het al 270 miljoen raadplegingen. Er is een raming dat dit systeem al 20 miljoen werkdagen heeft uitgespaard. Volgens CEO Liao Jieyuan van de We Doctor Group kan het ook een verlichting betekenen voor het scheefgetrokken toestand waarbij de best presterende ziekenhuizen overwegend geconcentreerd liggen in de steden. De stijgende vraag naar gezondheidszorg zal zeker niet afnemen met de te verwachten vergrijzing van de bevolking.

Beoordeling

wuzhenhospit

Tong uitsteken via het Wuzhen systeem

In maart 2009 gaf een gemeenschappelijke verklaring van de regering en het Centraal Comité van de CPC de dokters de toelating om op meer dan een plaats hun beroep uit te oefenen. In het huidig voorstel van dertiende vijfjarenplan wordt het bouwen aan een gezond China voor de eerste keer in de nationale strategie opgenomen. De grote mogelijkheden waren ook al de Internetgiganten niet ontgaan en zowel Alibaba als Tencent deden investeringen in de sector. Een van de grootste mobiele gezondheidsproviders Chunyuyisheng.com kreeg $ 50 miljoen aan investeringen die het zal gebruiken om zijn vijfjarig systeem met 92 miljoen actieve gebruikers en meer dan 410.000 dokters uit te breiden.
Volgens iiMedia Research zou de mobiele gezondheidsmarkt eind 2017 de som van 10 miljard yuan gaan overschrijden. Naast deze mogelijkheden zijn er echter ook uitdagingen. Volgens marketing directeur Zhang Gui-min van de groep “We Doctor” kunnen internetziekenhuizen nooit volledig de fysieke ziekenhuizen vervangen want in de meeste gevallen wil de dokter de patiënt zien om een betere diagnose te kunnen stellen. De online ziekenhuizen zijn meestal bedoeld voor patiënten met vaak voorkomende chronische ziekten zoals hoge bloeddruk of diabetes. Om de veiligheid van de patiënten te garanderen heeft de National Health and Family Planning Commission de telegeneeskunde verplicht om ofwel samen te werken met bestaande ziekenhuizen ofwel een eigen systeem van de grond af op te bouwen. In de praktijk staan de grote openbare ziekenhuizen vrij sterk met hun voortreffelijke apparatuur en voelen ze zich weinig geneigd om met de providers van slimme gezondheidsdiensten samen te werken.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.