OogGetuige: Een fiets, icoon van verbazingwekkende transformaties

Deze fiets, een icoon van verbazingwekkende transformaties, vandaag nog altijd op de weg…

fiets
Flying Pigeon fiets in Hutong, 2011. Bron Down the Hutong  Creative Commons Attribution 2.0 Generic (disclaimer)

Gisteren parkeerde ik mijn fiets naast een gloednieuwe 二八大杠 (‘achtentwintig inch’), China’s iconische 28” fiets*, afgeleid van klassieke Engelse roadster fietstypes.

Drie of vier verlangens

Deze nostalgische fiets made in China was een van de 三大件 ‘drie grote dingen’ die Chinese families van de jaren 50 tot ver in de jaren 80 wilden hebben. De andere twee waren een naaimachine en een polshorloge. Sommigen spraken over 四大件 ‘vier grote dingen’ (of ‘drie cirkels en een geluid’), en plaatsten een transistorradio op de verlanglijst.

Stuurplaatje Flying Pigeon, foto Keithonearth, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license (disclaimer)

De fiets geeft je vrijheid en kansen

De fiets maakte de wereld voor miljoenen mensen groter en was in die tijd ook een enorm statussymbool. Het meest bekende merk was van de Tianjin-fabrikant 飞鸽, en kreeg de naam Vliegende Duif. Sinds de jaren vijftig zijn hiervan meer dan 500 miljoen fietsen gemaakt, meer dan enig ander voertuigmodel ter wereld (tweede in het klassement van meest geproduceerde voertuigmodel is de Honda Super Cub-motorfiets, die in 2017 de 100 miljoen stuks passeerde).

Fietsdiplomatie

De Chinese leider Deng Xiaoping definieerde welvaart ooit als ‘een Vliegende Duif in elk huishouden’  de Vliegende Duif was zo iconisch dat toen president George H.W. Bush sr. en First Lady Barbara Bush in februari 1989 China bezochten, premier Li Peng het paar twee Vliegende Duif-fietsen schonk. Voor velen in China is de fiets vandaag pure nostalgie, maar voor anderen is het nog steeds een basismiddel van vervoer, vooral op het platteland.

fiets
foto Gordon Dumoulin

En nu…

Als ik kijk naar de Chinese samenleving om me heen en tijdens het 20e CPC-congres dat dit weekend in Beijing is begonnen, geeft de iconische fiets vandaag mij een moment van reflectie over de enorme transformaties en verbazingwekkende ontwikkelingen die de Chinese samenleving in de afgelopen decennia heeft doorgemaakt… ontwikkelingen die voortgezet worden en de toekomst inluiden…

Gordon Dumoulin, ‘our man in Beijing’, schrijft over de grote sociale veranderingen waarvan hij ooggetuige is https://www.5iz-china.com/post/icons-of-amazing-transformations-still-pedaling-today. ChSq bedankt Gordon voor de stof tot nadenken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *