OogGetuige: Vliegerseizoen in China

Waar is het vliegertouw afgebroken? In de bloesemtakken van de abrikoos.

De lente, eind maart en april, is het perfecte winderige seizoen voor vliegeren in China. Afgelopen weekend liep het Tongzhou Canal Park in Beijing vol met mensen die genoten van het oplaten van vliegers in alle kleuren en maten.

vliegers

Vliegers in China

* Vliegers werden ongeveer 2300 jaar geleden uitgevonden door twee filosofen, Mozi en Lu Ban, tijdens de periode van de strijdende staten (475-221 v. Chr.), die volgde op de relatief vredige en filosofische lente- en herfstperiode.

* Vliegers speelden een rol bij het verstrekken van inlichtingen in de militaire veldslagen van het oude China. Vliegers werden gemaakt om afstanden te meten en gaven informatie bij de verplaatsing van grote legers over moeilijk terrein. Ze werden gebruikt om windmetingen uit te voeren en vast te leggen, een beetje zoals met scheepsvlaggen op zee.

vliegers

Weifang

* De stad Weifang in de provincie Shandong is de ‘vliegerhoofdstad’ van China met zijn lange vliegergeschiedenis, ‘s werelds grootste internationale vliegerfestival, een vliegermuseum en veel vliegerfabrikanten.

vliegers

* Marco Polo zou in 1282 getuige zijn geweest van de eerste ‘paraglider’, een bemande vlieger die in Weifang, in de provincie Shandong, aankwam. Volgens zijn reisdagboek was er in die tijd een traditie in Weifang om grote vliegers met een man eraan met een lijn aan een schip te verbinden. Tijdens het varen zouden ze met de wind meevliegen om de zeereis geluk te brengen.

Waar is het vliegertouw afgebroken? In de bloesemtakken van de abrikoos.

Een gedicht van Luo Qilan 駱綺蘭 (hoffelijkheidsnaam Peixiang 佩香). Ze was een bekende dichter en schilder uit de provincie Jiangsu in de 18e-eeuwse Qing-dynastie. Het gedicht gaat over een gebroken vliegertouw dat de oorzaak van een ziekte mee kan nemen. Anderen laten de vlieger waarvan het touw is afgebroken wegvliegen…

vliegers

Met dank aan Gordon Dumoulin, onze ooggetuige in Beijing, die voor de originele tekst en de sfeervolle foto’s zorgde.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.