Ook geneesmiddelensector innoveert

De Chinese sector van geneesmiddelen wordt almaar meer innoverend. Dit blijkt onder meer uit de stijging van de door in China erkende geneesmiddelen maar ook door de erkenningen in het. buitenland.

Farmabedrijf in Dingtao District van stad Heze Foto China Daily Disclaimer

De National Medical Products Administration zei in een recent rapport dat er in 2023 40 klasse 1 nieuwe geneesmiddelen werden goedgekeurd, vergeleken met 21 het jaar daarvoor. Klasse 1 nieuwe geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die nog nooit op de markt zijn gebracht in China of daarbuiten. Vijftien van de 40 innovatieve therapieën zijn gericht op kanker en de overige kunnen worden gebruikt voor de behandeling van chronische hepatitis C, maagzuuraandoeningen, diabetes, psoriasis en andere ziekten.
Het aantal aanvragen voor klinische tests voor innovatieve geneesmiddelen bereikte vorig jaar 2.997 een stijging met één derde op jaarbasis en het aantal aanvragen voor marktgoedkeuring nam toe tot 470, een stijging van 41 procent. ‘ China’s farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling heeft in 2023 een sterke innovatie laten zien,’ zegt het rapport. Het verduidelijkt dat met de versnelde ontwikkeling van de technologische revolutie en voortdurende doorbraken een nieuwe generatie behandelingen zoals celtherapie, gentherapie en kleine nucleïnezuurmedicijnen, steeds volwassener is geworden.
Bi Jingquan, uitvoerend vicevoorzitter van het China Center for International Economic Exchanges beweert dat China’s biofarmaceutische industrie in het afgelopen decennium grote vooruitgang heeft geboekt en dat de biofarmaceutische onderzoeks- en ontwikkelingspijplijnen 35 procent van het wereldtotaal vertegenwoordigen.

Buitenland

Bovendien zijn de afgelopen drie jaar 11 van China’s in eigen land geproduceerde medicijnen goedgekeurd in de Verenigde Staten, terwijl multinationals elk jaar investeren in gemiddeld 30 R&D-projecten die worden geleid door binnenlandse bedrijven. In de tweede helft van vorig jaar kregen verschillende in China geproduceerde innovatieve medicijnen directe markttoelating van overzeese autoriteiten, waaronder goedkeuring van Amerikaanse regelgevende instanties voor medicijnen.

Junshi Biosciences kondigde op 1 februari aan dat zijn immunotherapiemedicijn Toripalimab is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van nasofaryngeale kanker en het bedrijf heeft goedkeuringsaanvragen ingediend bij geneesmiddelenautoriteiten in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Singapore. De goedkeuring van Loqtorzi (de merknaam van Toripalimab in de VS) was de eerste goedkeuring in de Verenigde Staten van een geneesmiddel voor de behandeling van nasofaryngeaal carcinoom, zei Richard Pazdur, directeur van het Oncology Center of Excellence van de FDA, nadat de goedkeuring was aangekondigd op 29 oktober.
Op 9 november zei Shanghai Hutchison Pharmaceuticals dat zijn zelfontwikkelde Fruquintinib, een oraal geneesmiddel voor volwassenen met uitgezaaide colorectale kanker, was goedgekeurd door de FDA. Het in eigen land geproduceerde geneesmiddel werd in 2018 in China goedgekeurd en heeft al minstens 60.000 patiënten geholpen. Er zijn plannen om het product dit jaar in Europa en Japan te lanceren, aldus het bedrijf.
Op 11 nov kon het Chinese bedrijf Yifan Pharmaceutical aankondigen dat Ryzneuta, een injectie die wordt gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie te behandelen, was goedgekeurd door de FDA.

Wang Xiaodong, directeur van het National Institute of Biological Sciences, vond in november tijdens een evenement in Hong Kong dat de ontwikkeling van innovatieve Chinese medicijnen een keerpunt heeft bereikt, aldus National Business Daily. Meer onderzoek en ontwikkeling in China heeft ertoe geleid dat een aantal in China geproduceerde innovatieve geneesmiddelen van hoge kwaliteit zijn toegevoegd aan de lijst van ziekteverzekeringen, wat veel mensen ten goede is gekomen, aldus Wang. Hij voegde eraan toe dat de toenemende innovatie van Chinese geneesmiddelenproducenten de sector zou kunnen opschudden en een belangrijke rol zou kunnen spelen in de toekomst.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email