Ook onderzoek naar ex-secretaris van Guizhou Sun Zhigang

De Chinese corruptiewaakhond heeft bekendgemaakt dat een onderzoek loopt tegen voormalig partijleider van Guizhou Sun Zhigang die tevens nog directeur was van het Medical Reform Office onder de regering. Tijdens zijn bewind heeft de provincie zoveel tunnels en bruggen gebouwd dat de normale afbetaling ervan praktisch onmogelijk lijkt.

Sun Zhigang Foto Webo/SCMP Disclaimer

Het was de Central Commission for Discipline Inspection die bekendmaakte dat een onderzoek ‘wegens ernstige inbreuken tegen de discipline’ loopt tegen de 69-jarige Sun Zhigang. Het is nog niet onmiddellijk duidelijk wat hem ten laste wordt gelegd. Geboren in de provincie Henan spendeerde hij na het verlaten van zijn functie als leraar aan de Zhongnan University of Economics and Law in 1985 veel tijd in de provincie Hubei in dienst van het stadsbestuur te Wuhan. Hij doorliep de functies van districtshoofd van Hanyang, onderburgemeester van Wuhan en burgemeester van Yichang. In 2002 werd hij er secretaris-generaal van het stedelijk partijcomité, een stafcheffunctie onder de provinciale partijchef. In 2006 volgde zijn benoeming tot vicegouverneur van de provincie Anhui.

Natiewijd werd hij bekend door zijn functies in het planapparaat sinds 2010. Hij werkte als onderdirecteur van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en als directeur van het Medical Reform Office bij de regering. In de provincie Guizhou was hij tussen 2015 en 2020 vicegouverneur, gouverneur en partijleider. Tijdens deze periode werd de arme provincie een groeigebied zij het dat de Chen Miner Guizhou partijleider tussen 2015 en 2017 er eerder de motor van was.  Sun trad toe tot het Politbureau in 2017 en behield die zetel tot vorig jaar. Na zijn vertrek uit Guizhou benoemde het Nationaal Volkscongres hem in 2020 tot de semi-pensioen positie als ondervoorzitter van het  Financial and Economic Affairs Committee. .

In een online commentaar zegt Mei Xinyu, onderzoeker bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation, dat Sun verantwoordelijk is voor de problemen in Guizhou, waaronder de schuldperikelen.  Vier maanden geleden kwam Guizhou tot het besef dat het niet meer zelf zijn schuldproblemen kon oplossen. De bergachtige provincie heeft veel tunnels en bruggen aangelegd en kijkt nu aan tegen een schuldenberg van 1200 miljard yuan of 62% van het BRP zonder buitenbalansschulden. Begin dit jaar kon een schuldherschikking de tweede grootste stad in de provincie Zunyi op het nippertje van het failliet redden.  Sommige experts hebben voorgesteld dat de provincie haar aandeel in ’s werelds grootste drankenfabrikant Kweichow Moutai zou verkopen. Het bedrijf is meer waard dan Tencent.

Bron: SCMP, China Daily, FT

Print Friendly, PDF & Email