Op de rode loper

Peking rolt deze week de loper uit voor de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en voor de Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Netanyahu. Het bezoek van de Indische minister Salman Khurshid is niet helemaal zeker. Op 15 mei komt de Griekse premier Pekings financiële steun zoeken voor zijn privatiseringsprogramma.
Met in haar kielzog een grote handelsdelegatie begint de Nederlandse minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel een bezoek aan China. Ze gaat naar Hongkong, Shanghai, Peking en Chengdu. In de handelsmissie zitten vertegenwoordigers van 50 Nederlandse bedrijven. Het gaat vooral om ondernemingen uit de sectoren afvalverwerking, duurzame energie, agrofood, luchtvaart en dienstverlening. Naast het investeringsklimaat komen ook onderwerpen als het milieu en de arbeidsomstandigheden aan de orde. In Peking zal ze tijdens de opening van de Design Week het Nederlandse ontwerp promoten en een Van Moof-designfiets aan de Chinese hoofdstad overhandigen. In Chengdu opent zij het Netherlands Business Support Office waar Nederlandse bedrijven hulp kunnen krijgen bij het zakendoen in China. Ploumen is tot en met 10 mei in China. In diezelfde periode brengt ook een delegatie van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken een werkbezoek aan Peking en Shanghai en dit bezoek vindt plaats op uitnodiging van de commissie Buitenlandse Zaken van het Chinese parlement.

Abbas en Netanyahu

Abbas en Netanyahu


De Palestijnse president Abbas kwam ook gisteren aan en blijft 2 dagen. Hij zei aan Xinhua dat hij de Chinese leiders zal inlichten over de hindernissen m.b.t de gesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen en zal hen vragen hun invloed aan te wenden om deze hindernissen die op de Palestijnse economie wegen, te helpen op te ruimen. Vandaag doet dan de Israëlische eerste minister Netanyahu  gedurende de 2 eerste dagen Shanghai aan.  Ook met hem zal het gaan over de vredesgesprekken met de Palestijnen maar Netanyahu zal eveneens Irans kernprogramma aankaarten waartegen hij hardere sancties zal bepleiten. Netanyahu zal zowel spreken met Xi Jinping als premier Li Keqiang. Hij zal ook proberen interesse op te wekken voor meer Chinese investeringen in zijn land. Israël voerde voor 5,32 miljard $ in uit China en voert er 2,74 miljard $ naar uit. Vooral in high tech, hernieuwbare energie, ontzilting, telecom, medische apparatuur en landbouw kan Israël een bijdrage leveren. Een ontmoeting tussen Abbas en Netanyahu is niet gepland, maar als ze dat wensen wil China wel daartoe helpen.
Normaal staat deze week ook een bezoek van de Indische minister Salman Khurshid op het programma. Recentelijk liet hij naar aanleiding van een al of niet vermeend Chinees overschrijden van een betwiste grens weten dat hij dit bezoek zou kunnen schrappen. Nadat zondag tussen beide partijen een overeenkomst werd bereikt, is  de toestand op het terrein terug genormaliseerd en lijkt de weg tetrug vrij voor de geplande onderhandelingen op 8 mei. Tijdens het bezoek van Khurshid zou het bezoek van premier Li Keqiang aan Indië voorbereid worden dat zou plaats vinden vanaf 20 mei.
Van 15 tot 19 mei wordt de Griekse premier Antonis Samarsas in China verwacht. Hij zal er steun en investeringen komen zoeken voor zijn privatiseringsplan van de staatsactiva dat 50 miljard $ moet opbrengen. Het gaat onder meer over havens van Piraeus en Thessaloníki. Nog dit jaar wil Griekenland voor 3 miljard $ verkopen. COSCO heeft sinds 2008 al een overeenkomst voor de huur van 2 haventerminals in Piraeus voor 35 jaar. Athene wil naar verluidt haar 75% aandeel in de haven verkopen. China beschouwt Griekenland als een toegangspoort tot de Balkan en Centraal Europa waar de Chinese goederen meer concurrentieel zijn dan in West-Europa. Volgens vice-hoofdredacteur van de 21st Century Business Herald waren in November al 10 institutionele investeerders geinteresseerd
Bronnen: Volkskrant/anp, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *