Op een groen blaadje 119

Groene huizen in trek
greenhous–Groene huizen zijn een nieuwe trend in de markt van nieuwe woningen. Volgens viceminister Zhou Baoxing zal het bedrag aan aantal gebouwde groene huizen de komende jaren jaarlijks zal verdubbelen om 1500 miljard yuan te bereiken in 2015, zo meldt First Financial Daily. Tegen dan voorziet het vijfjarenplan dat jaarlijks 1 miljoen m2 gebouwen groen gebouwd worden en dat deze goed zijn voor een vijfde van de nieuwe stedelijke gebouwen. De regering zal 45 yuan toelage per m2 toekennen wat neerkomt op 15 miljard yuan per jaar. Bij de vastgoedfirma’s zijn Vanke, Wanda, Greenland en Merchants  voorlopers Bron: wantchinatimes voorlopers.
 Sinopec bouwt grootste kolen tot gasproject
logosinopec–Om de groter wordende vraag naar aardgas op te vangen plant staatsgigant Sinopec om binnen 8 jaar ’s lands grootste project te bouwen dat steenkool omvormt tot gas. Volgens de Xinjiang Daily zou het project te Zhundong 70 miljard gaan kosten. De twee steenkoolmijnen van Zhundong zullen de steenkool leveren en het aardgas zal naar de kust gestuurd worden door Sinopecs pijplijnen uit Xinjiang. reuters
2013 plan voor bouwgronden
China is van plan dit jaar 150.800 ha grond vrij te maken voor huisvesting aldus het Ministerie voor Grond en Grondstoffen. 109.200 ha zijn bestemd voor commerciële huisvesting; 41.500 voor volkshuisvesting. Vorig jaar werd 110.800 ha in feite aangeboden terwijl het ministerie ook 159.300 had voorzien. De regering hoopt dat de markt stabiliseert zodat de huizenprijs afkoelt.
Erfgoedsteden zoeken inkomsten

fenghuang

Fenghuang


Erfgoedsteden zitten tussen twee vuren:  toeristen aantrekken maar toch hun identiteit behouden. In het dorp Fenghuang wordt sinds vorige week 148 yuan gevraagd om het 300 jarig gebied te betreden met erfgoed architectuur. Dit is niet naar de zin van lokale handelaars omdat dit hun inkomen zou aantasten. Volgens het bestuur zal de opbrengst gebruikt worden voor het onderhoud en vrijwaring van het patrimonium. Jaarlijks ziet het dorp 7 miljoen toeristen, 20 maal de bevolking. In de stad Lijiang geldt een andere regeling: de toegang is gratis maar er wordt een taks geheven op het verblijf in de hotels. Lijiang kreeg zo sinds 2001 1,5 miljard aan inkomsten terwijl de stad sinds het in 1997 erkend werd als Werelderfgoed 1,8 miljard investeerde in patrimoniumbehoud. Ook vrijwillige nachtwakers houden te Lijiang ’s nachts een oogje in het zeil.
LDK rapporteert 4Q verlies
Producent van zonnepanelen LDK maakte tijdens het vierde kwartaal een verlies van meer dan 3 miljard yuan zo meldt , The Wall Street Journal. Het verlies werd 2 dagen later bekend dan de mededeling dat LDK zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Toch zou een akkoord met hen bereikt zijn voor de terug betaling. LDK blijft focussen op de VS-markt en deze in opkomende BRICS-landen.
Europarlement: “China vangt 12 maal meer vis”
fisheryVolgens een 100 pagina’s tellend rapport van het Europees Parlement vangt China 12 maal meer vis dan de officiële cijfers: 4,6 miljoen ton i.p.v. de 368.000 ton die aan de Food and Agriculture Organization worden aangegeven. 2,5 miljoen ton vis uit Afrika zou niet gerapporteerd worden. Het rapport vindt dat China’s visserijsector ondoorzichtig is, zij het dat het land nu beter meewerkt met internationale organen. Het rapport pleit voor een inperking van de vissersvloot om overbevissing te vermijden maar dit systeem is sterk gedecentraliseerd.  Een derde van de nijverheid zou in handen zijn van de staatsonderneming Chinese National Fisheries Corporation en  filialen. China is de vierde grootste importeur na de EU en Japan, maar van de top 10 importeurs groeit de invoer in China het meest, namelijk met 18% per jaar.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *