Op een groen blaadje 102

China topprovider wind- en waterkracht
–Voorzitter Liu Zhenya van China’s Electricity Council heeft meegedeeld dat China’s windenergie en waterkracht groeiden tot ‘s werelds grootste. De windenergie nam het afgelopen decennium toe met 20% jaarlijks. De capaciteit qua zonne-energie steeg jaarlijks met 50%. Liu die ook het hoofd is van China’s grootste elektriciteitsverdeler beloofde zijn netwerk verder uit te bouwen voor de hernieuwbare energievormen (wantchinatimes)
Plan handel koolstofuitstoot 2016-2020
–Er bestaan al prille pilootprojecten qua verhandeling van koolstofuitstoot, maar in 2016 wil China een heus vijfjarenplan ter zake opstarten, zo werd op de klimaatconferentie in Doha vernomen. De pilootsteden Beijing, Shanghai, Tianjin and Guangdong hebben al hun toepassingsplannen voorgelegd en gaan binnenkort starten met de praktijk, aldus Wang Shu van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie. Eurocommissaris Hedegaard beloofde 32 miljoen steun voor deze pilootprogramma’s die voorzitter Forrister van de International Emissions Trading Association als indrukwekkend bestempelde.
Grondoppervlakte blijft stabiel
Voor het derde jaar op rij bleef de landbouwoppervlakte stabiel op 1824 miljard mu of 121 miljoen ha, aldus het ministerie van Grond- en Grondstoffen. Analisten menen dat China zijn doel kan halen om tegen 2015 over nog 1818 miljard mu te beschikken. De regering heeft overigens dit jaar 29 miljard uitgetrokken om de kwaliteit van de grond te verbeteren en de graanproductie te verhogen. Deze groeide dan ook het negende jaar op rij tot 589 miljoen ton.
WWF: soorten met uitsterven bedreigd
Volgens de WWF zijn verschillende diersoorten zoals de Amur-tijgers, dolfijnen in de Jangtse en de Bactriane wilde kameel in China met uitsterven bedreigd. Het aantal panda’s echter gaat terug vooruit. Het derde WWF rapport over China plaatst het land qua ecologische voetafdruk op de 74-ste plaats van 150 landen. China verbruikt op dit moment 2,5 keer meer natuurlijke bronnen dan zijn omgeving toelaat. (zie artikel Voetafdruk)
Nomaden sedenteren om rivier te beschermen.
737.000 nomaden uit het brongebied van de Gele rivier hebben de afgelopen 5 jaren vaarwel gezegd aan hun trekkend bestaan. Het gaat om Tibetanen die nu gevestigd leven in buurtgemeenschappen. Ook 1 miljoen dieren verhuisden mee, aldus planningambtenaar Wang Hongwei van de autonome prefectuur Gannan. Vooral de kantons Maqu en Luqu bestaan uit weiden en watergebieden gevormd door smeltwater van het Qinghai-Tibetplateau dat aan de bron ligt van de Gele Rivier waarvan gevreesd wordt dat deze zou kunnen opdrogen.
Minder biovoeding in supermarkten
De op 1 oktober verstrengde nieuwe regels op biovoeding hebben als gevolg dat bij Carrefour en Walmart 70 % van de voormalige bioproducten nu geen biologische producten meer zijn. Een voedingsdeskundige meldde aan sohu.com dat er 30 % meer controles komen en bij ontdekking van fraude zullen de media vlug ingelicht worden, zo vrezen producenten en verdelers. Potentiele biobedrijven , moeten over een goede reputatie te beschikken. Ze mogen gedurende drie jaar bijvoorbeeld geen kwaliteitsvermindering kennen op straffe. van ontnemen van de biologische status. Wanneer een product eenmaal het biologische label toegewezen krijgt, geldt dit maar slechts voor drie jaar.
Metro onder Jangtse in Wuhan
Voor de eerste keer werd de metro onder de Jangtse aangelegd, namelijk te Wuhan. De tunnel van 27 km verbindt de stadsdelen Wuchang en Hankou. Passagiers kunnen deze lijn 2 uittesten vanaf 28 december. De kost van de tunnel bedraagt bijna 15 miljard yuan.
Tibetaanse vrijwilligers beschermen trekvogels
China trad in 1992 toe tot de Convention of Wetlands of International Importance ook Conventie van Ramsar geheten. De Conventie heeft China al bekritiseerd voor een gebrek aan maatregelen tegen het stropen van trekvogels. Watervogels namen bijvoorbeeld gedurende de laatste jaren met de helft af. 3 van de 8 de routes die trekvogels volgen, lopen over China. De dieren eindigen vaak als delicatesse in een restaurant. Aan het Qinghaimeer worden nu door het bestuur van het natuurgebied ook vrijwilligers ingeschakeld om deze trekvogels te bewaken. Gesofistikeerde overheidsbewaking met GPS blijkt immers onvoldoende. 43 vrijwillige Tibetanen controleren nu het gebied en zien of dood aangetroffen dieren een natuurlijke dood stierven of dat er stropers aan het werk waren. Wanneer deze op de juiste plaats toeslaan, kan hun vangst erg groot zijn. China Tibet online
Lanzhou wil 700 bergen afvlakken
De stad Lanzhou wil voor de door haar geplande ontwikkelingszone Lanzhou New Area die 130.000 ha groot is, 700 bergen slopen. De werken zouden uitgevoerd worden door een van de grootste privéfirma’s het in Nanjing gebaseerde China Pacific Construction Group die geleid wordt door de 52 jarige Yan Jieje. Hij was in 2006 China’s tweede rijkste man in het Hurun rijkenrapport. China Economic Weekly meldt ook dat de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie zeer kritisch staat tegenover het project omdat het gebied onvoldoende water bezit. De woordvoerster van China Pacific Construction beweert dat daarmee rekening gehouden werd in de plannen die duurzame ontwikkeling voorzien gebaseerd op energiebesparing.
Pekings natuurgebieden
Met de hulp van het World Wide Fund for Nature (WWF) komt bij Pekings grootste natuurgebied de Widgeon Lake National Wetland Park een didactisch centrum. Onderdirecteur Liu Xuemei legt uit dat naast het opdrijven van het bewustzijn over natuurgebieden bij het publiek, tegen 2015 ook 100 ha watergebieden zullen worden hersteld. Een van de attracties van het natuurgebied in het kanton Yanqing is een speciale voedings-en broedzone voor vogels. Meer animatie komt er dan weer in een hoofdstedelijk park dat volgend jaar opent ter gelegenheid van de 9-de China International Garden Expo die in mei te Fengtai geopend wordt. Het park China Garden Museum is 5,13 km2 groot en bevat naast een meer 5 expozones. Daarbij wordt de groene zone rond de Yongding rivier tot ecozone omgevormd.  China Daily
Hunan: sterk vervuild met metalen
Zware metalen uit nijverheidsgebieden in Hunan hebben meer dan 28.000 ha grond in de provincie vervuild, een potentieel gevaar voor 40 miljoen personen. De website China Business Media meldt dat afval die zware metalen bevat in de rivieren terecht komt. Officiële statistieken geven aan dat de hoeveelheid cadmium soms tot op 50 maal het toegelaten niveau ligt. Het provinciaal bestuur beweert dat deze vervuiling tegen 2020 onder controle zal zijn, maar deskundigen menen dat daarvoor 500 miljard yuan nodig is.
..

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *