Opzichters moeten kwaliteit en reserves water bewaken

De Chinese autoriteiten zijn van plan om in een groot aantal regio’s opzichters te benoemen voor rivieren en waterlopen.

water-pollutionHet systeem van de opzichters die aangeduid worden door lokale besturen moet een betere bescherming bieden van de waterbronnen. Op verschillende niveaus zouden de verantwoordelijken voor het water werken: provinciaal, stedelijk, kantonnaal en gemeentelijk. Op deze manier zorgen zij voor de bescherming van alle rivieren en meren in de gegeven regio, zo bepaalt een richtlijn van zowel partij als regering. Het Ministerie van Waterstaat zal het systeem bewaken en zal de benoemde personen beoordelen, aldus viceminister Zhou Xuewen van Waterstaat. Andere verantwoordelijkheden zijn de bescherming van de waterkwaliteit, en de preventie en strijd tegen  vervuiling en het ecologisch herstel. Ze zullen zich moeten verantwoorden wanneer zich milieuvervuiling voordoet in hun toegewezen gebied. Rivieren en meren zijn zowel economisch als ecologisch belangrijke hulpbronnen, maar de laatste jaren zijn ze sterk vervuild. Verder worden meren gedempt en zijn er soms illegale baggerwerken.
Volgens directeur Ma Jun van het Institute of Public and Environmental Affairs zal het nieuw systeem de lokale besturen stimuleren om hun taken op de verschillende waterdepartementen ernstig te nemen. Sommige onder hen gaven aan de economie meer voorrang dan aan het milieu. De nieuwe richtlijn benadrukt ook de betrokkenheid van het publiek want zowel de namen als de taken van de functionarissen die met waterbeheer belast zijn zullen bekend worden gemaakt. Xinhua merkt op dat dit systeem het eerst werd toegepast in 2007 na de algenplaag in het Taihu-meer (Jiangsu). Er liepen pilotprojecten in 8 provincies en gemeenten, onder andere Beijing, Tianjin en Zhejiang. Tegen eind 2018 moet het toegepast zijn over geheel China. Volgens Zhou zullen de Ministeries van Milieu en dat van Waterstaat samenwerken op een aantal belangrijke vlakken
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *