Overnamestrijd Vanke ten einde: exit Wang Shi

Stichter en voorzitter van vastgoedgigant Vanke Wang Shi stapt op en geeft de fakkel door aan Yu Liang die al covoorzitter was. Dit gebeurt nadat de vijandige overname door verzekeraar Baoneng afgeblokt werd door ‘Shenzhen Metro Group’ dat er wellicht enkele zetels bij krijgt in de Raad van Bestuur.

Wang Shi richtte Vanke op in 1984 te Shenzhen. In 1988 kocht hij zijn eerste stuk grond en 24 jaar later was zijn groep een van de grootste ontwikkelaars in de wereld. Zowel op de Wereldexpo te Shanghai als deze in Milaan beschikte Vanke zelfs over een eigen expo-paviljoen. Sinds juli 2015 kocht de verzekeringsgroep Baoneng almaar meer Vanke-aandelen op. Op een bepaald ogenblik was het zelfs hun bedoeling om Wang uit zijn leidende functie te verwijderen. Nu stapt de 65-jarige Wang Shi wel op, maar om de fakkel als voorzitter door te geven aan zijn collega Yu Liang. Yu is tien jaar jonger, studeerde aan Peking University en kwam bij Vanke in 1990 waar hij sinds 2001 ook voorzitter van was.
De termijn van de huidige Raad van Bestuur is beëindigd. Shenzhen Metro heeft maandag enkele namen die het wil voorstellen aan de aandeelhouders op 30 juni om deel uit te maken van de nieuwe bestuursraad. Yu Liang zou de nieuwe raad leiden met drie top directeurs van Vanke en daarnaast de 3 top directeurs van Shenzhen Metro als non-executive bestuurders. Een verrassing is dat voorzitter Sun Shengdian van Shenzhen Electronics Group op de lijst van genomineerden staat, maar die verder geen directeuren bevat van Vankes tweede en derde grootste aandeelhouder. Begin deze maand werd Shenzhen Metro met 30% van Vankes aandelen de grootste aandeelhouder. Zowel China Resources droeg zijn 15%  aandelen over aan Shenzhen Metro en China Evergrande deed dit eveneens met al zijn aandelen.

Professor Ouyang Liangyi van de Peking University’s HSBC Business School meent dat met de huidige ontwikkeling een einde komt van de strijd om de controle van Vanke. Hij vermoedt dat Baoneng die nu de tweede grootste aandeelhouder is, maar als verliezer uit de strijd komt misschien er zelf zou willen uitstappen. Vastgoedanalist Raymond Cheng merkt op dat er niet veel bij Vanke zal veranderen omdat Wang al 15 jaar de dagelijkse leiding heeft overgedragen aan Yu. Uiteraard zal Shenzhen Metro een grotere rol willen spelen.
Bronnen: SCMP,China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *