Plan ter uitbouw van Hengqin en integratie van Macao

Regering en CPC-Centraal Comité hebben een algemeen plan opgesteld ter uitbouw van de Hengqin zone zodat Macao er geïntegreerd wordt in de ontwikkeling van het gebied van de Grote baai. Afgelopen week werd ook een nieuwe grenscontrolepost geopend die het transport van en naar het vasteland zal vergemakkelijken.

Aan de uitbouw van het eiland Hengqin als ontwikkelingszone wordt  al een tijdje gewerkt. Deze politiek heeft nu haar beslag gekregen door de publicatie over de uitbouw van deze samenwerkingszone door de regering en het CPC Centraal Comité. Het wordt een verrijking van het principe ‘een land, twee systemen’ maar gericht op de band tussen de stad Zhuhai en de Macao Speciaal Administratieve zone. De totale oppervlakte van de samenwerkingszone bedraagt 106 km².

De zone wordt een nieuw platform om de economische diversificatie van Macao te versterken, de inwoners een plaats te bezorgen om te leven én te werken evenals een model te bieden voor de betere uitbouw van het grotere gebied Guangdong, Hongkong en Macao. De passende economische diversificatie  moet tegen 2035 gerealiseerd zijn. Het plan verleent prioriteit aan het levensonderhoud van de bewoners.

Bij de maatregelen behoren vrijstelling van winstbelastingmarges, verlaging en geleidelijke afschaffing van de kosten voor interlokale telefoongesprekken en grensoverschrijdende internetverbindingen tussen de twee plaatsen, verdere vergemakkelijking van in Macao geregistreerde voertuigen in en uit Hengqin op een gemakkelijkere manier en de gezamenlijke bouw van regionale medische centra door Guangdong en Macao. Traditionele Chinese geneeskunde en andere kenmerkende sectoren zoals cultuur & toerisme, congressen & tentoonstellingen en moderne financiën zullen worden gepromoot.  Het plan werd onder meer al verwelkomd door de Macao Economic Association, de Macao Association of Banks, de toeristische – en de universitaire sector..

Grenspost

Woensdag werd .de Qingmao Checkpoint nabij de Gangbei haven officieel geopend als grenscontrolepost. Hij laat bewoners en toeristen toe de poort door te komen in 30 seconden na het scannen van gezicht, vingerafdruk, ID-kaart..  Gouverneur Ma Xingrui merkte op dat gezien de haven direct verbonden is met de Zhuhai metro de bewoners van Macao na aankomst te Zhuhai kunnen reizen naar alle landsdelen.

De nieuwe grenspost waar 50 geautomatiseerde inkomende- en 50 uitgaande kanalen zijn voor passagiers inklaringsdiensten, zal de klok rond werken. Er worden ook twee bemande loketten in elke richting bediend. Het dagelijkse inklaringsniveau zal waarschijnlijk rond de 200.000 liggen, Verwacht wordt dat de opening van Qingmao Checkpoint zal bijdragen tot de groei van noordelijk Macao waar 250.000 bewoners leven of 40% van de speciaal administratieve zone. Verwacht wordt dat in de toekomst Qingmao Checkpoint eveneens zal verbonden worden met de HST die Guangdong met Zhuhai en Macao verbindt.

Global Times, http://www.hengqin.gov.cn/macao_en/xwbb/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *