Plastic gaat eruit in China

Niet afbreekbaar plastic en plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik moeten verdwijnen uit China. Dat soort plastic zal de komende vijf jaar systematisch en doeltreffend geweerd worden in de miljoenensteden en vervolgens in de rest van het land.

plastic

burgers bij recyclingpunt foto Wei Tong/ China Daily

De grote overheidsplanner, de nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming (NDRC), en het milieuministerie hebben voor dat alles een ambitieus stappenplan gepresenteerd.

Stappenplan

Bestek en bordjes van schuimplastic, plastic wattenstaafjes mogen tegen het eind van het jaar niet meer worden geproduceerd of verkocht en plastic rietjes zullen dan verboden zijn. Het gebruik van wegwerpplastic moet tegen 2025 met 30% zijn verminderd. Dan moeten hotels ook helemaal opgehouden zijn met het aanbieden van bijvoorbeeld plastic kammetjes of tandenborstels. Eind 2020 is het dan afgelopen met de productie van huishoudchemicaliën die plastic microkorreltjes bevatten en daarna volgt twee jaar later een verbod op de verkoop ervan.

Plastic zakjes

Winkelcentra, supermarkten en afhaalrestaurants krijgen verbod om hun waren in plastic van allerlei formaten aan de klanten mee te geven. Eerder al mochten ultradunne plastic zakjes niet meer, nu wordt de productie en verkoop van tasjes die dunner zijn dan 0,025 mm aan banden gelegd. In de loop van dit jaar zal dat gelden in de grootste steden, dan komen de andere steden en de hele economisch welvarende kuststreek aan de beurt. Op de markten zal je nog wat langer je koopwaar mee kunnen krijgen in een plastic tas. Tegen 2022 moet dat afgelopen zijn in de stedelijke gebieden en het streven is om het tegen 2025 uit heel China te bannen. Ook de pakketdiensten zullen dan geen wegwerpplastic meer mogen gebruiken.

Recycling en alternatieven

Daarnaast willen gemeenten en bedrijven de bestaande recycling opvoeren en effectiever maken. Er komen premies en andere stimuli om de innovatie te bevorderen en alternatieve verpakkingsproducten te ontwerpen. Met voorkeursbeleid is de overheid van plan de sectoren van verpakking en bestelling tot een vergroening van hun activiteit over te halen. De producenten van plastic verwelkomen de stapsgewijze hervorming en zeggen toe dat ze zich tot het uiterste zullen inspannen om op tijd te zorgen voor genoeg vervangende, afbreekbare producten.

De rol van de pakketdiensten

De overschakeling is overigens al volop bezig. Nu al zijn er pakketdiensten die enkel nog milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken. De distributiesectoren voor e-commerce en on demand diensten krijgen het dringende verzoek om de transitie in hun bedrijfsplannen op te nemen. Ze horen aan te geven hoe ze het gebruik van wegwerpplastic zullen terugdringen en bekend te maken of ze vooruitgang boeken. De overheid zal deze ondernemingen vragen om beter samen te werken met de diensten voor afvalverwerking en recycling. Ze kunnen bijvoorbeeld samen verzamelpunten voor verpakkingsafval en maaltijddozen installeren en bekostigen.

plastic
Straatbeeld Beijing na het koopfeest van Single’s dag
foto Fu Jing/China Daily

De rol van de overheid

Samen met andere overheidsdiensten zullen de NDRC en het milieuministerie, de initiatiefnemers van het plan, instaan voor een brede informatiecampagne over welke producten wanneer uit het maatschappelijk leven weg moeten. Milieu-inspecteurs zullen nagaan of de verboden en geboden worden nageleefd.

Waarom nu?

1,4 miljard mensen produceren uiteraard een gigantische hoeveelheid afval. Ook de Chinezen zijn gewend aan het gebruiksgemak van het alomtegenwoordige plastic. Uiteraard weten de Chinese overheid en de burgers dat het uit de hand gelopen gebruik van niet afbreekbaar wegwerpplastic een gevaarlijke vervuiling op grote schaal betekenen. Het huidige initiatief om plastic terug te dringen is misschien het meest omvattende, maar niet het eerste. De Chinese overheid organiseert al tijden een recycling waar steeds meer burgers aan meedoen.

De afgelegde weg

In 2008 kwam er een eerste verbod op ultradunne plastic zakjes. Later werd het gebruik van polyethyleen landbouwfolie teruggedrongen. Sinds 1 januari 2018 verbiedt China de import van plastic afval. Tot dan exporteerden de EU en de VS een derde tot de helft van hun plastic afval naar China. De recycling van dat geïmporteerde afval was een van de manieren om de economische groei aan te wakkeren. Nu dit werk voldoende gevorderd is en China een aanvaardbaar welvaartspeil verworven heeft voor een groot deel van zijn gigantische bevolking is het mogelijk om het probleem van de plasticvervuiling aan te pakken.

Bronnen: China Daily, People’s Daily, BBC, Algemeen Dagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *