Nieuw coronavirus maakt meer mensen ziek. Besmetting van mens op mens. (UPD)

Dit is het laatste nieuws over de uitbraak van longontstekingen die begon in Wuhan en die zich nu verder verspreid heeft. Het is nu duidelijk dat er ook besmetting is van mens op mens.

(UPD) Tot en met vandaag zijn er in totaal 440 ziektegevallen ten gevolge van besmetting met het nieuwe coronavirus in China. Er zijn in Wuhan intussen negen patiënten overleden aan de longaandoeningen die het virus veroorzaakt. Het totale aantal mensen besmet met het nieuwe virus stijgt nog. De gezondheidsdienst is erin geslaagd tot nog toe 2.197 mensen te traceren die in contact zijn geweest, met besmette medeburgers. Van hen zijn 1.394 personen in observatie. De bovenstaande informatie komt uit officiële Chinese bron: Global Times. Deze cijfers en ontwikkelingen worden regelmatig geüpdatet. De redenen waarom de Global Times dat nodig en belangrijk vindt kunt u hier lezen

Op het vliegveld van Wuhan wordt de temperatuur van de reizigers genomen (foto China News Service)

In China

Tijdens het weekend was het aantal patiënten in Wuhan al fors gestegen. Er waren nieuwe gevallen vastgesteld in Beijing, Shenzhen en Zhejiang. Eerder was de ziekte gevonden bij mensen in Wenzhou, Zhoushan, Taizhou en Hangzhou. Later kwam daar Shanghai bij. Alle pas gediagnosticeerde patiënten waren in Wuhan geweest. De meesten verkeren in stabiele conditie en krijgen een behandeling in een geïsoleerde ruimte bij ziekenhuizen die speciaal daartoe opdracht hebben gekregen. Allen die met hen in nauw contact zijn geweest worden, zodra ze zijn opgespoord, onder observatie gehouden. Negen patiënten zijn intussen overleden, 900 mensen zijn nog onder observatie.

Vanwaar die toename?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op Twitter laten weten dat de plotse stijging tijdens het weekend het gevolg is van een hardnekkiger zoektocht en een groter aantal tests naar 2019-nCoV, de voorlopige naam voor het nieuwe in Wuhan ontdekte virus. Het is een feit dat de overheidsinstellingen al ruim twee weken geleden officiële verklaringen hebben afgegeven. De WHO prijst overigens de Chinese overheid voor haar aanpak, waaruit blijkt dat de bittere lessen van de SARS-epidemie welk degelijk geleerd zijn. (UPD) Vandaag woensdag 22 januari houdt de WHO een noodvergadering. Daar zal worden bepaald hoe ernstig de organisatie de uitbraak als epidemie kenmerkt. Op basis daarvan zal de WHO beslissen of er wereldwijde maatregelen moeten komen.

Besmetting van mens op mens (UPD)

De vertegenwoordiger van de gezondheidsdienst van Wuhan heeft tijdens een persconferentie gezegd dat sommige van de nieuw bevestigde gevallen waren geconstateerd bij mensen die niet op de markt waren geweest die tot nog toe als besmettingshaard is gezien. Op maandag werd ook duidelijk dat besmetting van mens op mens mogelijk is. Personen die enkel in contact waren geweest met patiënten kregen ook de ziekte die het gevolg is van het virus 2019-nCoV. Ook een aantal zorgverleners is nu besmet. Men vreest dat de verspreiding nog zal toenemen. Noodmaatregelen worden genomen, nu de massale reisbeweging ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar goed op gang komt. Er wordt de bewoners gevraagd om Wuhan indien mogelijk niet te verlaten. In stations en op luchthavens moeten reizigers hun temperatuur laten nemen.

Buiten vasteland China

Door landen en regio’s in de buurt wordt ook informatie vrijgegeven. In Japan, Zuid-Korea, Vietnam en Thailand is bij in totaal zes patiënten met zekerheid de diagnose gesteld van besmetting met 2019-nCoV. In die landen en in Singapore, Nepal, Hongkong en Taiwan zijn nog meer mensen onder observatie die longontsteking ten gevolge van dit virus zouden kunnen hebben.

foto Global Times

Verklaring BuZa

Geng Shuang van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft over de kwestie het volgende gezegd. ‘In eigen land behandelt China de de uitbraak van longontstekingen ten gevolge van een nieuwe coronavirus op een correcte wijze. De overheid heeft een nauwgezette aanpak voor de opsporing, de behandeling en de beperking van het virus en van de patiënten. Er is een tijdige en voortdurende uitwisseling van informatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met andere landen waar de besmetting nu ook voorkomt en met landen in de regio en daarbuiten. De WHO, de Chinese regio’s Hongkong, Macau en Taiwan, en verder Japan, Thailand en Zuid-Korea werken daarbij goed samen met het vasteland China. Beijing dringt erop aan dat andere landen hun bevindingen, bijvoorbeeld de ontdekking van nieuwe ziektegevallen, snel en via de officiële kanalen doorgeven’.

Chinese overheid

De Chinese president Xi Jinping heeft opgeroepen om alles op alles te zetten teneinde het virus te stoppen en de veiligheid van de bevolking prioriteit te geven. (UPD) Premier Li Keqiang heeft een speciale kabinetszitting bijeengeroepen. Daar werden de nodige maatregelen uiteengezet. De regering eist van de gezondheidsinstellingen en lokale regeringen dat ze het publiek tijdig en volledig informeren. Er werd ook opgeroepen tot extra inspanningen om vooral de oorzaak vast te stellen en goed samen te werken met internationale organisaties. Journalist Ai Jun van de officiële krant Global Times legt hier uit waarom en hoe er sinds de SARS-epidemie (2003) veel vooruitgang is gemaakt.

Bronnen: Global Times, Xinhua, China Daily, SCMP, BBC, World Health Organization, New York Times, gov.cn (website Chinese regering)

voor vragen en antwoorden over coronavirussen: zie
https://www.who.int/health-topics/coronavirus#

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Nieuw coronavirus maakt meer mensen ziek. Besmetting van mens op mens. (UPD)

  1. Huub
    22 januari 2020 at 17:59

    Worden gegevens ook uitgewisseld met Taiwan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar