‘Niet officiële afvalophalers opnemen in officiële recycling’

Het wordt tijd het werk van de miljoenen niet officiële afvalophalers te integreren in het officiële recyclesysteem, aldus een artikel in Sixthtone. Momenteel wordt de neus opgehaald voor de niet officiële sector die zich intussen gespecialiseerd heeft en efficiënt werkt.

In het dorp Lengshui nabij Beijing bevindt zich een gemeenschap van afvalophalers

De bewoners van de grote steden werpen elke dag 20.000 ton afval weg. Steden als Xian weten geen blijf met hun afval want de stortplaatsen zijn overvol. Nu proberen de lokale overheden afvalsortering te benadrukken, maar ze besteden minder aandacht aan recycling dat goed is voor 30% van de afval in Shanghai aldus Sixthtone. Het Chinese afvalbeheersysteem maakt een onderscheid tussen recyclebaar en gewoon afval. Het gewone afval valt onder de sanitaire diensten terwijl de recycling onder het departement Handel ressorteert. In de praktijk is het uitvoeren van de recycling binnen dit departement sterk afhankelijk van het legertje onafhankelijke niet officiële uitvoerders van recycling. In 2014 leefden 8 miljoen Chinezen van het ophalen van dit afval.

Recentelijk zijn politici en experts aan het nadenken over hoe recycling te bevorderen door het combineren van de twee bestaande systemen. De voorstellen suggereren dat het sanitair departement de recycling overneemt. Weinigen zijn geïnteresseerd in het incorporeren van het niet officële recyclesysteem. Dit is fout vindt Sixthtone die opmerkt dat na enkele decennia dit systeem gespecialiseerd en efficiënt geworden is. Deze migranten hadden de facto al in het begin van de jaren negentig het recyclesysteem te Beijing overgenomen.

Werken met elektrische bedradingsafval

Ze werken de hele dag aan het sorteren van afval en brengen wat niet geschikt is voor tweedehands markten naar gespecialiseerde stations aan de rand van de stad. Sommige van deze plaatsen beschikken over tientallen kraampjes en deze specialiteiten gaan van papier, glas tot plastiek. Na het sorteren wordt de inhoud verkocht aan recyclebedrijven. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan het salaris in deze bedrijven wel oplopen. Chinanews rapporteerde dat er dit jaar 7300 dergelijk nieuwe bedrijven ontstonden of één kwart van het totaal in China. Naar verluidt zijn deze firma’s afhankelijk van mechanisch sorteren of van slimme afvalbakken, maar dit vindt Sixthtone bijlage niet zo efficiënt als het bestaande niet officiële recycle systeem.

De dalende prijzen van recyclebaar afval en de gedwongen sluiting van sommige recyclemarkten zorgden voor een exodus. Van het tweede semester in 2014 tot 2016 verliet de helft van de vuilnisophalers de baan. De gevolgen waren snel voelbaar want de hoeveelheid recyclebare vuilnis steeg met 6%.

Sortering soorten plastiek

Het recyclesysteem kan gewoon niet zonder de informele sector meent de website die vindt dat vooreerst de tekortkomingen verbeterd moeten worden en dat voorts de ophalers meer steun moet worden verleend. Kortom de rol van de niet officiële recycle uitvoerders in de ketting moet officieel gemaakt worden. Dit veronderstelt ook steun qua belastingen en regelgeving over de gronden. De recyclemarkten moeten behandeld worden als infrastructuur. Laagwaardig recyclebaar afval als plastic moet verboden worden. Anderzijds moet de lage prijs van glas omhoog. Door het goed gebruik van de informele ophalers zal niet enkel de graad van recycle stijgen, maar kan het ook een stabiele baan aan honderdduizenden bieden die China al decennia schoon houden zo besluit de website.

Bron: Sixth tone, China Daily, China Dialogue, econews.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *