PMI-cijfers: economie gezond in juni (upd)

In juni bedroeg het officieel PMI-cijfer in het maakwerk 51,5 terwijl het cijfer in de diensten opliep tot zelfs 55. Het samengestelde cijfer komt uit op 54,4 wat bewijst dat de Chinese economie in goeden doen is en verder uitbreidt. Ook de Caixin-cijfers bevestigen dit.

’s Lands manufacturing Purchasing Managers Index steeg boven de scheidingslijn uit van 50 die groei van vertraging scheidt. In juni lag het cijfer op 51,5 aldus het National Bureau of Statistics. Hoewel dit iets lager lag dan het cijfer van mei dat 51,9 bedroeg, is het toch hoger dan het 51,3 gemiddelde gedurende het eerste halfjaar. De fundamenten van het maakwerk zijn in wezen gezond, aldus senior statisticus Zhao Qinghe. Hij noteert ook dat de sub indexen voor productie en nieuwe bestellingen in juni boven het gemiddelde van het eerste semester uitstegen. Analist Wen Tao van het China Logistics Information Center merkt op dat de structuur van het maakwerk verbeterde doordat het vervaardigen van uitrusting en hightech sterk groeiden terwijl de uitbreiding in de energie-intensieve nijverheid afzwakte.
Het PMI voor de diensten groeide van 54,9 in mei tot 55 in juni. Snellere expansie was er in luchtvaart, spoorwegen, telecom en banken. De bouw registreerde de snelste uitbreiding dit jaar met een sub index van 60,7. De sub indexen voor de verwachte business bleven in alle sectoren boven 50 wat wijst op optimisme in de bedrijven uit de dienstensector. De samengestelde PMI-index komt uit op 54,4 iets hoger dan het gemiddelde van 54,1 tijdens het eerste semester. Volgens Wen tonen de cijfers aan dat de economie een stabiele groei kent met een structurele verbetering en een betere kwaliteit van het aanbod.
Na de officiële PMI-cijfers voor juni werden ook de Caixin-cijfers voor het maakwerk bekend die meer focussen op de lichte nijverheid. Het Caixin cijfer bedraagt 51, een tikje lager dan hun 51,1 cijfer uit mei. De subindex voor nieuwe bestellingen bereikte een hoogtepunt over vier maanden, maar bij de buitenlandse vraag waren de bestellingen voor uitvoer aan contractie toe. De subindex voor tewerkstelling kende zelfs de grootste vermindering sins 11 maanden. Het Caixin PMI-cijfer voor de diensten bereikte 53,9 een hoogtepunt sinds vier maanden. Zo bereikte de samengestelde Caixin 53.
De Chinese economie groeide met 6,8% gedurende het eerste kwartaal. De denktank National Academy of Economic Strategy (NAES) van de  Chinese Academy of Social Sciences voorspelt een groei van 6,7 % tijdens het tweede kwartaal.
Bron China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *