Prawobo bezocht China

De onlangs tot Indonesische president verkozen Prabowo Subianto bezocht Beijing en sprak met Xi Jinping. Beiden waren het eens de strategische banden die onder president Widodo gegroeid waren, verder aan te halen.

Prawobo met Xi Jinping Foto Xinhua Disclaimer

Een paar weken terug werd voormalig minister van Defensie Prabowo Subianto met de steun van de huidige populaire president Widodo tot president van Indonesië gekozen. Als grootste land in de ASEAN speelt Indonesië een belangrijke rol in de regionale ontwikkeling. Het bezoek van de gekozen president aan China zal volgens Chinese waarnemers de ontwikkeling van vriendschappelijke betrekkingen tussen China en de ASEAN bevorderen. President Xi feliciteerde hem met zijn verkiezingsoverwinning. De Chinese president herinnerde aan de zich snel ontwikkelende en vruchtbare bilaterale banden van de afgelopen tien jaar. Hij zei dat beide partijen de hogesnelheidslijn Jakarta-Bandung tot een voorbeeld van hoogwaardige bilaterale samenwerking hebben gemaakt en een nieuwe fase zijn ingegaan van het opbouwen van een gemeenschap met een gedeelde toekomst.

Prabowo zei dat hij de ontwikkeling van nauwere betrekkingen met China steunt en het vriendschappelijke beleid van het land ten opzichte van China zal voortzetten. Er wordt verwacht dat de bilaterale samenwerking in de toekomst zal worden versneld vooral op gebieden zoals infrastructuur en benedenstroom industrieën. Er zijn vooruitzichten voor een versterking van de praktische samenwerking, waaronder grote projecten zoals de verplaatsing van de hoofdstad, verklaarde hij. Indonesië heeft immers ambitieuze plannen om haar hoofdstad te verplaatsen van Jakarta naar Nusantara in Oost-Kalimantan, wat naar verwachting in 2045 zal plaatsvinden, aldus mediaberichten.

Doelstelling

.Prawobo en zijn running mate de zoon van president Widodo worden op 20 oktober ingezworen. Verwacht wordt dat ze het beleid van de huidige president zullen verder zetten.  Indonesië heeft lange tijd een ongebonden buitenlands beleid gevoerd met de nadruk op pragmatisme, De belangrijkste taak van de nieuwe regering is het handhaven van de economische groei op 5 tot 7 procent om de visie ‘Golden Indonesia 2045’ van het land te verwezenlijken. Dit stelt zich als doel om tegen 2045 een soevereine, geavanceerde, eerlijke en welvarende natie te zijn wanneer het land 100 jaar bestaat.  

Economisch

Directeur Xu Liping van het Center for Southeast Asian Studies verwacht dat China een belangrijke rol blijft spelen in het ondersteunen van het land bij het bereiken van zijn ontwikkelingsdoel. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op economische diplomatie terwijl ook de vriendschappelijke betrekkingen met buurlanden worden bevorderd.  
China is al 10 jaar op rij de grootste handelspartner van Indonesië. Het handelsvolume tussen de twee landen is gestegen van $50 miljard in 2013 tot $150 miljard in 2022, aldus Xinhua. Tegelijkertijd is Indonesië ook de op één na grootste investeringsbestemming van China binnen ASEAN. Volgens officiële BuZa-gegevens bedroegen de directe Chinese investeringen voor Indonesië in 2022 meer dan $4,55 miljard.  Wat de oplopende spanningen in de Zuid Chinese zee betreft, laat het land zich minder door de VS beïnvloeden dan de Filipijnen.

Bron Global Times

Print Friendly, PDF & Email