Premier Li Keqiang komt in Londen en Athene op bezoek (upd)

Premier Li Keqiang komt deze week gedurende zes dagen Europa bezoeken, namelijk het Verenigd Koninkrijk en Griekenland. Vooral economie en infrastructuur staan op het programma. De Italiaanse premier Renzi is van zijn kant teruggekeerd van een bezoek aan China.

likqukZijn  Europees bezoek is meteen het derde na Li’s ambtsaanvaarding vorig jaar. Hij kwam maandag aan in het Verenigd Koninkrijk voor een driedaags bezoek, waarna ook 3 dagen Griekenland volgen. Het is het eerste bezoek van een Chinees premier aan het VK sinds 3 jaar. De betrekkingen verkoelden in 2012 na de ontmoeting van Cameron met de dalai lama. In Londen heeft Li gesprekken gevoerd met zijn ambtsgenoot en werd ook ontvangen  door Koningin Elisabeth. De nadruk lag op economische samenwerking en meer bepaald qua energie, financiën en super snelle treinlijnen.
De verouderde Britse infrastructuur biedt China opportuniteiten. Voor $ 30 miljard overeenkomsten  werden gesloten. Hoewel de handel tussen beiden vorig jaar met 11 % steeg, heeft het Verenigd Koninkrijk alsnog een achterstand in te halen vergeleken met Duitsland en Frankrijk. De Britse uitvoer naar China bedroeg vorig jaar ruim $ 10 miljard terwijl de Duitse uitvoer $ 73 miljard beloopt en de Franse $ 19 miljard. De Chinese ambassadeur Liu Xiaoming wond er geen doekjes om toen hij waarschuwde: “Vroeger als we over Europa spraken was het over het VK, Frankrijk en Duitsland; nu gaat het over Duitsland, Frankrijk en het VK”.
Een belangrijk thema was energie: de bouw van kerncentrales, over groene energie tot de koolstofopslag en energiebesparing. BP sloot een deal  om China tegen $ 20 miljard van vloeiend aardgas te voorzien gedurende 20 jaar.  Shell sloot een globale alliantie met CNOOC. Een overeenkomst  over klimaatwissel werd eveneens bereikt. Minister van Financiën Osborne heeft al aangekondigd dat 2 Chinese staatsondernemingen 40% op zich zouden nemen van de geplande £16 miljard kostende Hinkley Point kerncentrale in Somerset. Insiders menen dat het tot het jaareinde zou kunnen duren vooraleer de twee betrokken bedrijven dit bevestigen.
China heeft ook al zijn diensten aangeboden bij het aanleggen van supersnelle treinlijnen, maar daar was de reactie koeltjes omdat deze zullen worden aangelegd met geld van de belastingbetaler. Op het likqqueenfinanciële vlak werd overeengekomen dat Londen sinds deze week  de Chinese munt mag verhandelen, namelijk door de  China Construction Bank . China is verder gefrustreerd wegens de lange wachttijd op een visum, vergeleken met de Schengenlanden en hier zou ook een mouw worden aangepast. Voor zakenleiders zou een spoeddienst binnen 24 uur het visum toekennen.
De Chinese ambassadeur heeft ook gezegd bijna te bidden opdat de Heathrow luchthaven die momenteel vol zit,  een derde landingsbaan zou bijbouwen. China Investment Corporation heeft 10% van de aandelen in het consortium dat de luchthaven uitbaat.  The Guardian meent overigens te weten dat China als voorwaarde voor de investeringen aan het VK vraagt om binnen de EU te blijven want China ziet het VK als een poort tot de EU-markt.

Griekenland

lisamarasNa 3 dagen Verenigd Koninkrijk volgen 3 dagen Griekenland waar de thema’s zijn: havens, luchtvaart, toerisme en handel. Li en zijn Griekse collega Antonis Samaras zullen samen de haven van Piraeus bezoeken waar COSCO sinds 2009 een huurcontract heeft dat 35 jaar loopt. Het was de eerste keer dat een Chinees bedrijf een haven in het buitenland mocht uitbaten. COSCO betaalde in totaal 4,3 miljard euro om pier 2 en 3 gedurende 35 jaar te mogen uitbaten en investeerde vorig jaar 230 miljoen euro om de capaciteit te verbeteren gedurende de komende 7 jaar.
Voor de verdere privatisering van de havens van Piraeus en Thessaloníki staat COSCO eveneens op de shortlist waar het in concurrentie staat met vier andere APM Terminals, Ports America, het Britse Utilico Emerging Markets Ltd en International Container Terminal Services uit de Filippijnen. Ondertussen verricht COSCO verzendingen vanuit Piraeus van HP en Huawei-producten die uit China komen met bestemming Tsjechië en Hongarije.
Vanuit China bestaat ook interesse voor de bouw van een nieuwe luchthaven op Creta. De privegroep Fosun heeft beloofd $ 200 niljoen te willen investeren in de herontwikkeling van de voormalige Hellenikon luchthaven , een project dat de komende 10 jaar 50.000 banen moet opleveren. Griekse reders kregen eveneens een belofte toegezegd tot de financiering van de modernisering van hun vloot. Naar verluidt zijn Europse banken minder scheutig met hun krediet. Griekse reders zijn goede klanten van de Chinese scheepswerven en de ertsen voor China worden voor 60% vervoerd door Grirekse schepen,  aldus de Financial Times. Sinohydro mag voor $ 1,2 miljard energieprojecten bouwen in Creta waarbij ook een hybride wind-en waterkrachtcentrale.

Zowel Li als Samaras namen deel aan het China-Greece Marine Cooperation forum waarop Li pleitte voor het vreedzaam oplossen van maritieme conflicten. . In totaal  werden 20  akkoorden ondertekend ter waarde van $  7 miljard  opwel op het vlak van logistiek, energie, scheepvaart, vastgoed, wijn en olijfolie. De Chinezen lusten ook meer Griekse kiwi’s. Met president Karolos Papoulias en met parlementsvoorzitter Evangelos-Vasileios Meimarakis voerde Li eveneens gesprekken.

 Italië

likqrenzi

Renzi en Li


De Italiaanse premier Renzi is van zijn kant thuis van een driedaags bezoek aan China. De bilaterale handel tussen beiden bedroeg vorig jaar $ 43 miljard, waarvan een derde uitvoer van Italië naar China. Het tekort wordt dus groter. Ook investeerden 4000 Italiaanse bedrijven in China en maar 151 uit China in Italië. Om deze onevenwichtigheden mede te helpen rechttrekken werd tussen beiden een samenwerkingsplan uitgewerkt dat loopt over 3 jaar.
Om de bilaterale handel op te voeren zal de samenwerking opgevoerd worden op het vlak van milieubescherming & energie, landbouwproducten en hun verwerking, voedselveiligheid, verstedelijking, geneesmiddelen, gezondheid en luchtvaart. Ook de samenwerking qua douane en quarantaine wordt versterkt. Chinees kapitaal zal mogen participeren in Italiaanse openbare voorzieningen, logistiek, infrastructuur, diensten en erfgoed. Renzi zei ook het verlenen van visa te willen bespoedigen tot 36 uur.
Li werd uitgenodigd om tijdens het tweede semester deel te nemen aan de tiende Azië-Europe topmeeting in Milaan. China hoopt dat Italië later het roterend voorzitterschap van de EU op zich neemt en de betrekkingen tussen de EU en China kan helpen stimuleren.
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar