Premier Wen op trip doorheen West-Europa (upd)

Premier Wen Jiabao is, na de viering van de Nationale Feestdag,  van 2 to 9 oktober op rondreis doorheen West-Europa. In Brussel neemt hij deel aan een ASEM-vergadering en aan een top tussen China en de EU. Voorts bezoekt hij Griekenland, Italië en Turkije. 

Het was de eerste keer dat een Chinees premier Griekenland bezocht. Er werd een balans opgemaakt van 38 jaar diplomatieke betrekkingen en ook werd de toekomstige koers uitgestippeld. Daartoe ondertekenden beide zijden een gemeenschappelijke verklaring over het verdiepen van een alomvattend strategisch partnerschap. Wen hield ook een toespraak in het Griekse parlement. Er werden 13 zakenakkoorden afgesloten. Bedoeling is het handelsvolume tussen beide landen te verdubbelen tot 8 miljard $, aldus premier Wen, die ook toezegde om 5 miljard uit te trekken voor een fonds die het maritiem transport tussen beide landen wil promoten. De haventerminal van Piraeus wordt uitgebreid als  distributie- en overslagcentrum van goederen uit Azië naar Europa. COSCO heeft voor 35 jaar de rechten verworven op pier 2 en 3. Premier Wen beloofde Piraeus schoner te maken met minder uitstoot van broeikasgassen. Hij voorspelde dat het tonnage van de haven zal stijgen van 800.000 containers dit jaar tot 4,7 miljard in 2015. COSCO wil voorts in november een door de Griekse spoorwegen afgedankt depot overkopen in Thriassio en beoogt eveneens haveninstallaties in Thessaloniki en een nieuwe luchthaven in Kastelli (Kreta). China ondersteunt ook een onderzoekscentrum over pollutie en energiebesparing door schepen. Wen beloofde ook blijvend Griekse schatkistbons te willen opkopen ter verlichting van de Griekse schuld. Hij hoopt wel dat de EU China zou gaan erkennen als markteconomie. Zeker is dat premier Wen zijn entree in Europa niet gemist heeft.
Zijn bezoek aan België staat hoofdzakelijk in het teken van de betrekkingen met de Europese Unie waarvan België momenteel voorzitter is. Overigens valt het bezoek op de vooravond van het veertigjarig bestaan van de betrekkingen tussen China en de EU. Met België zullen akkoorden worden gesloten over onder meer kernenergie en telecommunicatie. De eerste top waaraan Wen in Brussel zal deelnemen is de achtste Azië-Europa-top op 4 en 5 oktober. Het thema gaat over de kwaliteit van het leven: ‘grotere welvaart en meer waardigheid voor alle burgers’. De vergadering zal ook Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland toelaten als ASEM-leden. China hoopt dat de top een duurzamer herstel van de wereldeconomie in de hand kan werken met een beter economisch bestuur, financieel systeem en verweer tegen klimaatverandering. Ook een afzonderlijke top tussen China en de EU staat op het programma. De bilaterale handel steeg dit jaar met 36 % om gedurende de eerste 8 maanden boven de 300 miljard $ uit te stijgen. China is nu de tweede grootste afzetmarkt van Europa, en China beloofde niettegenstaande de schuldencrisis dat het zijn contacten met en aandelen in Europa niet zal verminderen. De top is de eerste na het in voege treden van het Verdrag van Lissabon.
In Italië zal eveneens een stand van zaken worden opgemaakt van 40 jaar diplomatieke betrekkingen en zullen plannen aan bod komen voor de toekomst. De twee zijden zullen meer dan 10 documenten tekenen op het vlak van justitie, cultuur, wetenschap en technologie en milieubescherming. Ook zal een driejarig actieplan worden bekendgemaakt over de samenwerking tussen beide landen en zal Wen het jaar van de Chinese cultuur in Italië openen. Een analoog schema in Turkije waar de betrekkingen reeds 39 jaar duren. Vorig jaar overschreed de bilaterale handel de 10 miljard $. Vooral de aanleg van de snelle trein tussen Ankara en Istanboel wordt een historische gebeurtenis in de betrekkingen. Ook hier wordt een blauwdruk over de toekomstige relaties besproken. Wen zal er ook industriëlen ontmoeten en figuren uit de culturele wereld.
Zie ook de citaten van onze redacteur in De Standaard
Zie ook CNTV over de reis, over resultaten

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *