President Moon van Zuid-Korea bezocht China

De Zuid-Koreaanse president Moon rondt een vierdaags bezoek aan China af. Ondanks de blijvende meningsverschillen over het THAAD-raketsysteem willen beide landen de economische samenwerking en de uitwisseling tussen de volkeren voortzetten. Xi Jinping werd uitgenodigd om in februari aanwezig te zijn op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Het voorbije jaar flakkerden de tegenstellingen met Zuid-Korea op vooral door het THAAD-antiraketsysteem. Koreaanse initiatieven in China leden onder een boycot door Chinezen. In totaal heeft Zuid-Korea al voor 71 miljard dollar geïnvesteerd in 63.000 projecten in de Volksrepubliek. Beide landen willen deze samenwerking liefst behouden en uitbreiden. Toch bleven tijdens president Moons vierdaags verblijf de spanningen oplopen over het kernprogramma van Noord-Korea.

Vrijhandel

President Moon werd zowel ontvangen door president Xi, premier Li en parlementsvoorzitter Zhang. De twee presidenten woonden de ondertekening bij van 7 documenten om de samenwerking te verbeteren op vlakken zoals handel, gezondheid en landbouw. Beide landen waren het eens over een tweede fase van onderhandelingen tot de verdere uitbouw van vrijhandel tussen beide landen. Het vrijhandelsakkoord dateert uit 2012 en trad eind december 2015 in werking. Het bevat het breedste gamma aan producten en diensten van alle Chinese vrijhandelsakkoorden.
De Chinese president Xi zei dat China beide Korea’s zal blijven steunen en door dialoog de relaties te verbeteren.  Moon verklaarde het nucleaire Koreaanse probleem op vreedzame wijze te willen oplossen. Xi stelde op prijs dat de Koreaanse ambassadeur aanwezig was op de staatsceremonie ter herdenking van de slachtoffers van de Nanjing slachtpartij. Hoewel de THAAD-bladzijde niet is omgedraaid, staat nog meer win-win samenwerking te gebeuren. Li Keqiang vroeg meer samenwerking qua financiën, kunstmatige intelligentie, 5G, big data, de zakelijke omgeving en uitwisseling onder de volkeren. Moon was akkoord om de samenwerking te verbeteren op het vlak van innovatie, financiën, landbouw, milieu en toerisme.

Resultaten

Premier Li beloofde de verdere uitbouw van het China-ROK Innovation and Entrepreneurship Park in Chengdu. Moon wou een partnerschap voor de volgende 25 jaar. Met parlementsvoorzitter Zhang Dejiang werd overeen gekomen om de uitwisselingen tussen beide wetgevende vergaderingen meer frequent te maken. Na zijn politieke ontmoetingen in Beijing vloog Moon door naar Chongqing waar hij de Hyundai-fabriek bezocht en het Museum of the Provisional Government of the Republic of Korea.
Vrijdag verspreidde de regering een mededeling met de goedkeuring van drie nieuwe Chinees Koreaanse nijverheidszones: één te Yangsheng (Jiangsu), één te Yantai (Shandong) en één te Huizhou( Guangdong). Van de zones wordt verwacht dat ze het vrijhandelsakkoord ten uitvoer brengen en de ervaringen overnemen van de pilot vrijhandelszone te Shanghai om zo demonstatiezones uit te bouwen onder het Belt and Road Initiative. President Xi Jinping werd uitgenodigd om in februari de Olympische Winterspelen in Pyeongchang te bezoeken.
Tijdens het bezoek vond een incident plaats rond twee Koreaanse fotojournalisten die door Chinese bodyguards met verwondingen geslagen werden in de Beijing kantoren van de Koreaanse Kamer van Koophandel. China heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek naar de juiste toedracht van het incident dat door de Koreaanse oppositie wordt uitgebuit. .

Winterspelen

Logo van de 2022-Spelen met karakter 冬 (Winter)

Na de Olympische Winterspelen is het in 2022 de beurt aan Beijing om deze spelen te organiseren. Een comité heeft een logo van Lin Cunzhen uitgekozen uit 4506 inzendingen. Beijing streeft naar Winterspelen tegen lage kosten. Er komt maar één nieuw gebouw namelijk het National Skating Oval dat eind 2019 moet af zijn. De openingsceremonie zal zoals met de Olympische Spelen van 2008 plaats vinden in het Vogelnest. China hoopt tegen 2022 300 miljoen sporters aan te moedigen deel te nemen aan de wintersport. De spelen van 2022 zullen georganiseerd worden op twee plaatsen: in Beijing en het Yangqing district en de skicompetities te Chongli op 230 km van Beijing. Wat de komende winterspelen in Pyeongchang betreft is het de eerste keer dat een Chinees team deelneemt.
.China Daily, AFP, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *