President van China op de tweede grote China-Afrika top (FOCAC)

Xi Jinping is tot en met zaterdag in Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, voor een driedaagse top over de samenwerking tussen China en Afrika. Johannesburg ontvangt een belangrijke zitting van het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC).

Voorzitter Afrikaanse Unie en Xi

Voorzitter Afrikaanse Unie en Xi


FOCAC houdt deze week in Johannesburg een topconferentie en een vergadering op ministerieel niveau. Het duovoorzitterschap van de top van Johannesburg zal worden waargenomen door Jacob Zuma en Xi Jinping, de presidenten van Zuid-Afrika en van China.
Xi Jinping was op dinsdag, na zijn bezoek aan de COP21 in Parijs, direct doorgereisd naar Afrika. Zimbabwe was zijn eerste bestemming daar. Xi ontmoette vervolgens mevrouw Nkosazana Dlamini-Zuma, de voorzitter van de African Union (AU) Commission, in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. Xi liet een door hem ondertekend opiniestuk publiceren in de Zuid-Afrikaanse krant The Star. Op donderdag heeft de Chinese president gesproken met zijn collega’s van Togo, Guinee, Djibouti, Ghana, Angola, Mali, Gabon, Mozambique en Kenia.

De tweede top van FOCAC (15)

1117360956_1449217292543_title0hHet Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) bestaat 15 jaar. Het komt deze week voor de tweede keer in een algemene vergadering samen en voor de zesde keer op ministerieel niveau. Er waren drie bijeenkomsten in Beijing, met daarbij een eerste topconferentie. Dit is de tweede top van FOCAC, voor het eerst in een Afrikaans land. Het is ook de derde ministeriële bijeenkomst in een Afrikaanse stad. Niet minder dan 50 Afrikaanse landen nemen deel aan FOCAC en de meeste van die leden hebben hun leiders naar de top in Johannesburg afgevaardigd. China wil de economische betrekkingen met Afrikaanse landen nog versterken. Het kijkt daarvoor naar investeringen en financiën, de aanleg van infrastructuur, productie, landbouw en gezondheidszorg. (Op dat laatste terrein heeft de Volksrepubliek overigens een goede staat van dienst in de strijd tegen Ebola) China wil ook een verband leggen met het OBOR project (One Belt, One Road, de nieuwe zijderoutes). Xi Jinping legt de nadruk op het wederzijds voordeel, de gedeelde ontwikkeling en zegt dat de beide partijen dezelfde tweeledige doelstelling nastreven: economische macht en welvaart voor de bevolking.

Niet bij economie alleen

Nog andere belangrijke aspecten van de Chinees-Afrikaanse samenwerking zijn het streven naar meer wederzijds vertrouwen, naar betere contacten en uitwisseling tussen de Chinese en Afrikaanse burgers. Er staat ook een betere afstemming van de standpunten en aanpak in regionale en internationale zaken op de agenda. China houdt vast aan het principe van niet-inmenging en vindt dat dit principe zeer goed kan samengaan met nauwere economische banden. Voor Beijing maken de beide partijen deel uit van de derde wereld. China is het grootste ontwikkelingsland en het continent Afrika telt het grootste aantal ontwikkelingslanden. Dat geeft hun samenwerking de meerwaarde van wederzijds begrip en solidariteit.

Grote belangen

uit het videootje China & Africa

uit het videootje China & Africa


Op dinsdag heeft Xi Jinping aan de regering van Zimbabwe al nieuwe leningen voor de noodlijdende economie beloofd. China en Zuid-Afrika hebben afgelopen woensdag al 26 contracten voor infrastructuur met  een totale waarde van naar schatting 6 miljard euro afgesloten. Bijna de helft van dat geld zal gaan naar de Zuid-Afrikaanse spoorwegen, een staatsbedrijf. Het energiebedrijf van Zuid-Afrika, ook staatseigendom, ontvangt een lening ter waarde van 460 miljoen euro en verder waren er belangrijke afspraken voor de bouw van een autofabriek. Voorafgaand aan het bezoek van Xi hadden Chinese en Zuid-Afrikaanse firma’s investeringen aangekondigd ter waarde van zo’n 850 miljoen euro in de metaal-, de energie- en de geneesmiddelenindustrie.
Zoals bekend geeft China leningen aan Afrikaanse landen in ruil voor allerlei belangrijke producten en grondstoffen die het continent aan de Volksrepubliek kan bieden. Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn de investeringen in Afrika tijdens de eerste helft van 2015 met 40% gedaald. Er is een verminderde vraag vanuit China, ten gevolge van de mondiale economische problemen en een groei die volgens het nieuwe normaal noodzakelijk trager verloopt. President Xi zal naar verwachting de exporterende Afrikaanse landen en de regeringen die om leningen verlegen zitten geruststellen. Waarnemers verwachten dat de FOCAC-top en de besprekingen in de marge ervan nog meer miljardenleningen van China aan Afrikaanse landen zullen opleveren. 
Xinhua, BBC,
China zet weer zijn nieuwste soft power-wapen (videootje met tekenfilm en Engelse tekst) in om de wereld een luchtige, maar concrete kijk te geven op het thema ‘China & Africa: Together we make a better world’.

video http://news.xinhuanet.com/english/2015-12/03/c_134879331.htm
live berichtgeving van Xi’s speech voor FOCAC http://news.xinhuanet.com/english/video/2015-12/04/c_134858183.htm
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *