President wil van Hainan een vrijhaven maken

President Xi Jinping heeft na het Boao-forum een inspectiebezoek gebracht aan het eiland Hainan. Naar aanleiding van het 30 jaar bestaan van Hainan als speciale zone heeft de president en partijleider beloofd dat het eiland in de toekomst verder zal uitgebouwd worden als pilot vrijhaven.

Na het Boao-forum dat tot woensdag duurde, bracht Xi Jinping nog woensdag een bezoek aan de Boao Lecheng International Medical Tourism Pilot Zone. Nadien volgde nog het Institute of Deep-sea Science and Engineering. Hij inspecteerde donderdag eveneens een onderzoek basis voor de productie van zaden. Vrijdag bezocht de president het Hainan Museum en bekeek een tentoonstelling over de vooruitgang die Hainan de voorbije 30 jaar gemaakt heeft. Xi merkte op dat Hainan zich omgevormd heeft van een afgelegen en onontwikkeld eiland tot China’s grootste speciale economische zone en goed gekend internationaal toeristisch eiland. Dit bewees volgens Xi dat de CPC beslissing om er 30 jaar geleden een speciale economische zone van te maken correct was.
Hij riep in het museum echter op tot nieuwe doorbraken in hervormingen en open deur-politiek. Hij vond dat Hainans voornaamste voordelen de doorschijnende wateren zijn, de weelderige bergen en blauwe lucht en zee. Híj bezocht nog het provinciaal bestuurlijk datacentrum en zag hoe de data aangewend worden in het toerisme en rampenbestrijding. Hij vond het noodzakelijk om big data platformen op te zetten zodat het bestuur verbeterd kan worden. Daarna bezocht hij het dorp Shicha in het district Xiuying van Haikou en inspecteerde de strategie voor revitalisatie van de landbouw. Hij meende dat boeren aangemoedigd moeten worden gespecialiseerde landbouw te ontwikkelen, het toerisme bij de boer maar ook binnenhof economische bedrijvigheid te ontwikkelen om hun inkomen aan te dikken.

Piloot vrijhaven

Op een conferentie in Haikou naar aanleiding van 30 jaar speciaal economische zone onthulde híj het voornemen dat Hainan naast de twaalfde vrijhandelszone ook omgevormd wordt tot een pilot vrijhaven. Veel concrete details hierover verstrekte hij echter niet. Hij vroeg verder de autoriteiten om de hervormingen te versnellen op het vlak van de integratie stad-platteland, het management van human resources, fiscale politiek en financiën, het inkomen en de staatsondernemingen. Ook stelde Xi beurzen qua internationale energie, shipping, grondstoffen en emissiehandel in het vooruitzicht.
Hainan moet een moderne economie uit bouwen met informatietechnologie op het vlak van big data, satellietnavigatie, en artificiële intelligentie. Het eiland zal ook focussen op moderne diensten als toerisme, internet, gezondheidszorg, financiën en expo’s. Het aantal directe vluchten zal worden verhoogd en de taksvrije zone zal van Sanya uitgebreid worden tot het gehele eiland. Buitenlands talent zal aangetrokken worden. Buitenlandse studenten die een masters haalden, kunnen er eigen bedrijven opzetten.
Nauwelijks een dag na het bezoek van Xi werd officieel bekend dat paardenwedrennen op het eiland toegelaten gaan worden evenals sportweddingschappen.
China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar