Presidenten Xi en Putin schouwden Moskou-parade

Xi Jinping onderneemt een reis die hem brengt naar Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland. De voornaamste aanleiding is de viering van de overwinning op het fascisme 70 jaar geleden. Ook discussies over de economische gordel langs de voormalige zijderoute staan op het programma.

milparade

De tribune van de parade


Het eendaags bezoek van Xi aan Kazachstan is al achter de rug. Het was in dat land dat Xi in september 2013 eerst voorstelde een economische gordel te vormen langs de voormalige Zijderoute. De presidenten Xi en Nazarbajev stemden gisteren de violen over hoe de blauwdruk van samenwerking tussen beide landen er kan uitzien. Ondertussen is Xi Jinping voor 3 dagen in Moskou aangekomen waar zowel besprekingen gepland staan met president Putin als met eerste minister Medvedev.
Tussen beide landen werden 30 overeenkomsten gesloten op het vlak van veiligheid over energie en economie: daarbij behoort een pact om $ 2 miljard te investeren in landbouwprojecten in de twee landen. Ook de financiering van Chinese investeringen in Rusland werd aantrekkelijker gemaakt en dit zou de komende 3 jaar moeten leiden tot $ 25 miljard leningen. Gazprom tekende met China National Petroleum Corp een overeenkomst over de gasprijs  langs de zogenaamde westelijke route. Rusland en China hebben ook een verdrag gesloten waarin beide landen beloven elkaar niet te zullen hacken. Daarnaast gaan de geheime diensten van de twee landen meer met elkaar samenwerken, wat onder andere moet leiden tot het uitwisselen van informatie. Naar verluidt zijn Xi Jinping en Putin het ook eens om het Chinese voorstel van de gordel rond de voormalige Zijderoute te combineren met voorstel van Moskou voor een economische Euraziatische Unie.

Parade

warparade

In uniform uit de tweede wereldoorlog


Hoogtepunt van de reis was ongetwijfeld de schouwing van de militaire parade die gehouden wordt naar aanleiding van de overwinning op nazi-Duitsland 70 jaar geleden. Rusland verloor tijdens de oorlog tegen het nazisme 26 miljoen mensen, een kwart van de bevolking. Maar 27 buitenlandse leiders wonen de parade bij, wat de helft is vergeleken met 10 jaar geleden. Westerse leiders zijn niet aanwezig uit protest tegen de Russische rol in Oekraïne.
Wel aanwezig waren, naast president Xi Jinping, de Zuid-Afrikaanse president Zuma, de Cubaanse leider Raoul Castro, de Egyptische generaal Fattah el-Sisi,  Nicolas Maduro uit Venezuela en de presidenten van Vietnam, Servië, Noord-Korea, Kazachstan en India. Ook VN-topman Ban Ki-Moon was aanwezig. Aan de parade nam voor het eerst ook een delegatie deel van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Overigens gaan het Chinese en Russische leger eerstdaags gezamenlijke oefeningen doen op de Middellandse zee. In zijn herdenkingstoespraak pleitte Putin voor de afbraak van de militaire blokken.

 Wit-Rusland

plamilparade

Vertegenwoordiging Chinees Volksbevrijdingsleger in de parade


Van 10 tot 12 mei bezoekt Xi Jinping Wit-Rusland, het eerste bezoek van een Chinees president sinds 14 jaar. Hij inspecteert er de gemeenschappelijke industriële zone van 91 km2 die juist open is en gezien wordt als een steun voor Xi’s Zijderoutegordel. De zone zal af zijn binnen 20 jaar en 200.000 inwoners tellen, maar op het ogenblik is de Chinese financiering overheersend. Xi zal  ook een Handels- en Economisch Forum openen, het Great Patriotic War Museum bezoeken en oud strijders van de tweede wereldoorlog ontmoeten. Overeengekomen werd dat 2 Chinese banken voor $ 1 miljard leningen aan Wit-Russische banken zullen schenken. Ook een MoU over de levering van 4 miljoen ton kalium door Wit-Rusland aan China werd ondertekend. Xi Jinping zei dat Wit-Rusland een bruggenhoofd kan worden voor de economische gordel langs de Zijderoute: de South China Morning Post spreekt over infrastructuurwerken ter waarde van $ 15 miljard.
Bronnen: China Daily, Wikipedia, Xinhua, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.