Preventie van besmetting door reizigers uit buitenland

De Chinese overheid heeft een plan opgemaakt voor de volgende ronde in de COVID-19 crisis. De regering van Li Keqiang wil de doorstart van arbeid en productie combineren met een verdere preventie en bestrijding van de epidemie. De preventie focust dus op de luchthavens.

Pudong (Shanghai) foto Yin Liqin/China News Services

Men moet voorkomen dat in het eigen land de uitbraak weer oplaait en dat er uit het buitenland besmetting wordt ingevoerd. Die laatste opdracht is de meest dringende. Ook wat binnenlandse besmettingen betreft blijft de toestand risicovol, hoewel die nu bijna niet meer voorkomen. Tegen zondagavond waren er uit het buitenland 353 nieuwe gevallen van besmetting in China opgedoken, het totaal van de afgelopen weken. De meeste van de patiënten zijn via Shanghai en Beijing gekomen.

Shanghai

Shanghai verplicht nu alle mensen die uit het buitenland arriveren om een nucleïnezuurtest (nucleic acid test, NAT) te laten afnemen. Verder wordt ook hun temperatuur opgenomen en krijgen ze een epidemiologisch onderzoek. Hun schriftelijke gezondheidsverklaring wordt streng nagekeken. Dat is een verscherping van de maatregel die tot eind vorige week alleen gold voor reizigers uit 24 risicolanden. Wat niet veranderd is dat wie uit die landen komt waar het coronavirus het ergste huishoudt 14 dagen lang in quarantaine moet, als hij of zij twee weken in zo’n land heeft verbleven.

besmetting

Daxing International Airport in Beijing foto: IC

Beijing

Beijing laat alle vluchten met bestemming Beijing Capital International Airport afleiden naar 12 andere vliegvelden in China. Passagiers die daar tijdens de controle geen symptomen vertonen mogen doorvliegen naar hun oorspronkelijke bestemming Beijing. Daar zullen ze, net zoals in Shanghai een nucleïnezuurtest moeten ondergaan. Als ze dan symptomen vertonen wordt hen een twee weken durende quarantaine opgelegd. Het Beijing Center for Diseases Prevention and Control raadt alle langeafstandsvluchten af. Chinezen die in het buitenland verblijven kunnen advies krijgen via online platforms voor consultatie, van de overheid en van de particuliere firma’s Baidu en JD, een e-commerce platform.

Douane in het vliegtuig foto Xinhua / Chen Zhonghao

Xi’an

Xi’an in de provincie Shaanxi in het noordwesten van China is een van de 12 steden waar passagiers heen moeten voordat ze naar Beijing mogen doorvliegen, als alles goed gaat. Xi’an heeft een nucleïnezuurtestcentrum gebouwd dat 3.000 passagiers per dag op zijn luchthaven kan verwerken. De regering van Xi’an heeft 30 containerhuizen laten klaarmaken en zorgverleners naar de luchthaven gestuurd om er te screenen. De stad is ook van plan haar transitcentrum met 7.000 vierkante meter uit te breiden, zodat passagiers kunnen wachten op overplaatsing en quarantaineprocedures volgen. In het nieuwe centrum zijn er een wachtkamer, bufferzone en testzone zijn aanwezig, met wifi en consumptieve voorzieningen. De bouw zal naar verwachting binnen zeven dagen worden voltooid.

China Daily, Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar