Privé-interesse voor Sinopec-stations brengt 100 miljard op

Sinopec heeft uit 37 geïnteresseerden 25  privé-groepen uitgekozen om voor 107 miljard 30 % aandelen te verwerven in het distributiefiliaal van de groep. Het telt 30.000 tankstations in het land en 2300 winkels en dit voor 80 miljoen benzine-kaarthouders.

sinopecdistrDe samenwerking tussen de staats energiegigant China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec) en de privésector moest een voorbeeld worden hoe de privésector kan samenwerken met de staatssector in het gemeenschappelijk uitbouwen van een soepel management en modern “corporate governance”. Een rapport van PricewaterhouseCoopers China in juni wees uit dat deze distributiearm Sinopec Chemical Commercial Holding Company (SCCHC) 300 miljard waard was. Na een eerste ronde bieden volgde een tweede ronde en deze was vrij succesrijk. 37 potentiele kandidaten meldden zich aan en daarvan weerhield Sinopec 25 investeerders om mee samen te werken.
De investeerders brengen in totaal meer dan 107 miljard yuan in en daarmee verwerven ze 29,99 % in de distributiearm van Sinopec. De vier grootsten brengen elk 10 miljard in: het gaat om China Life Verzekeringen, Harvest Capital Management, Qianhai Golden Bridge Fund en een te Shenzhen-gebaseerde Fonds dat gezamenlijk opgezet werd door People’s Insurance Company of China (PICC), Munsun Assets Management Ltd. en Tencent Holdings.

“Goudmijn”

In westerse landen brengen de winkels van de energiegroepen soms sinopecconvenmeer dan 50% van de inkomsten binnen. In China levert de benzine nog 99 % van de inkomsten en dit uitbreiden kan een potentiele “goudmijn” worden.  Op 11 september is SCCHC al begonnen met samen te werken met RT-Mart International -een van de 25 weerhouden groepen- om voeding te verkopen in 8 winkels en benzinestations in Shanghai. Dit experiment zal voor het jaareinde worden uitgebreid tot 300 meer winkels en stations in Shanghai, Guangdong en Zhejiang, aldus vice- algemeen manager Chai Zhiming.
Een initieel plan stelde voor het vernieuwde verkoop filiaal te laten leiden door een elfkoppige Raad van Bestuur waarvan 4 aangeduid door Sinopec, 3 door de nieuwe investeerders, 3 onafhankelijken en een door het personeel. Ook met de pakjesdienst S.F. Express en online winkel Yihaodian loopt een samenwerking die nieuwe horizons biedt. De PICC verzekeringen tellen 40 miljoen personen met een autoverzekering en ook Tencent biedt uitzicht op samenwerking met haar honderden miljoenen chatters.
Sinopec-voorzitter Fu Chengyu heeft al gezegd dat hij van het vernieuwd filiaal een moderne leverancier van diensten wil maken. Gezien er in China nauwelijks nog een hotel is zonder wifi, straks misschien ook wifi aan de pomp?
Bronnen: China Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *