Pudongs software zone wordt “slim”

De in 1992 opgerichte softwarezone in Pudong wil resoluut vooraan gaan staan als innovatiecentrum. Daartoe wil het een slimme zone (smart park) worden met vooraan de slimme technologieën zoals cloud computing, het internet of things en big data analyse voor de bedrijven in de zone.

shaipudgsoftparkDe Shanghai Software zone werd in juli 1992 opgericht als een nationaal centrum voor de software, maar ook als uitvoerbasis. Momenteel zijn  1391 bedrijven geregistreerd in de zone, waarvan 562 met kantoren die samen 38.000 personen te werk stellen. De zone is 1,15 miljoen m2 groot en stelt 570.000 m2 kantoorruimte ter beschikking. Vorig jaar hadden de bedrijven er 55 miljard yuan aan inkomen, betaalden 2,94 miljard belastingen en voerden voor $ 760 miljoen uit. Doel is tegen 2015 voor 60 miljard yuan te produceren. Verwacht wordt dat het ontwerpen van chips daarbij voor 15 miljard yuan of een kwart instaat, terwijl bedrijven in mobiel internet goed zouden zijn voor 5 miljard yuan.
Na twee decennia behoort het software park tot de top in China, maar nu wil het een innovatiecentrum van wereldklasse worden in de software. De zone moet vooral  “slimmer” worden door het benadrukken van drie intelligente technologieën zoals cloud computing, het internet of things en analyse van big data voor zijn leden. Het ministerie heeft overigens de zone ook uitgekozen in de eerste golf van een piloot van “slimme zones”. China telt 100 programma’s voor slimme steden waarvan slimme zones een belangrijk onderdeel vormen. Voor deze slimme openbare diensten heeft de zone een cloud computing platform Huizhi geheten dat ten dienste staat van de eigen bedrijven, meer bepaald van de KMO’s die zo hun uitgaven aan IT kunnen verminderen. Volgens het jaarplan moet de cloud computing dienst dit jaar 20 miljoen yuan opleveren. Het systeem kan ook de gegevens van de bedrijven analyseren om zo betere toekomstvoorspellingen te maken.

Werking

Innovatie is voor de verantwoordelijken van de zone de enige weg shaupudsoft2naar industriële agglomeratie, incubatie van ondernemingen, fusering en de vorming van cloud computing platformen. Als voorbeeld wordt het SAP China Institute genoemd dat vorig jaar driemaal zo veel patenten op zijn naam schreef, vergeleken met het jaar voordien. De zone leidt ook in het ontwerpen van chips. Als buitenlandse ondernemingen zijn er Texas Instruments, Marvell en Freescale Semiconductor. Ook binnenlandse chipontwerpers als Memsic Semiconductor (sensor chips), Maxscent (digitale TV-chips) en Mvsilicon (consumenten elektronica-chips) verhogen echter hun innovatiecapaciteit.
De zone telt eveneens outsourcing bedrijven als Citigroup Software, PWC Information en Kyocera Information. Citigroup Services and Technology is gespecialiseerd in financiële software, terwijl Sungard met $ 4 miljard jaarinkomen ook in die sector zit, meer bepaald in recovery-oplossingen na rampen. In mei shaioutsorce2013 werd het National (Shanghai) Outsourcing Promotion Center geopend en dit lanceerde in oktober vorig jaar de website www.ospc.cn die dagelijks 146.530 bezoekers telt en informatie levert over 6000 databank bedrijven en meer dan 16.000 outsourcing-projecten.
De zone trok zelfs een cluster ondernemingen aan uit de creatieve nijverheden zoals Hujiang.com en Hippo Animation. Hujiang zou dit jaar een omzet halen van 300 miljoen en richt zich vooral op toepassingen voor gsm-gebruikers. Hippo Animation streeft naar de productie van originele tekenfilms. Tenslotte telt de zone ook bedrijven zoals Orient Electronic Payment, 2345.com en Matou.com die zich specialiseren in online betalingen. Dit jaar nog krijgt de software zone er het Huizhi Life Center bij en dit gaat over een oppervlakte van 110.000 m2 met hotel, supermarkt, een bioscoop, restaurants, ontspanningsgelegenheden, opleidingsinstuten en kleinhandelszaken.
Bron: en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *