De Partij in dialoog met de wereld

In Beijing vond vorige week een merkwaardig driedaags seminarie plaats “De Partij in Dialoog met de Wereld 2014”. Het seminarie werd gesponsord door het China Centre for Contemporary World Studies (CCCWS) en de  China Foundation for Peace and Development (CFPD.

partyIn de openingstoespraak zei Wang Jiarui, directeur van het international departement van het Centraal Comité dat de Partij graag luistert naar meningen van anderen om haar fouten te kunnen verbeteren en om buitenlanders in China beter te leren kennen. Het thema van het seminarie was: “De nieuwe hervormingen in China en de rol van de Partij”.
Op de eerste dag discussieerden een aantal bekende China-experts over de hervormingen die de Communistische Partij van China gelanceerd heeft. Daarbij botsten de meningen. Sommigen loofden de Partij omdat ze erin slaagt de bevolking bij de hervormingen te betrekken, anderen zagen juist een democratisch deficit dat de hervormingen zal kelderen. En sommigen zagen China als rolmodel voor de derde wereld.
Onder de meest bekende aanwezigen de Amerikaanse professor Shambaugh, die het vooral had over de uitdagingen van de hervormingen. Het politieke systeem van China ligt volgens hem aan de basis van censuur en gebrek aan origineel onderzoek en kan daarom instorten.
De Australische professor Kerry Brown benadrukte dat de hervormingen ingewikkeld zijn en dat men vooral rekening moet houden met de verzuchtingen van de middenklassen.
Pierre Defraigne van het Madariaga college in Brussel benadrukte dat elk land zijn eigen weg mag en moet zoeken. Inmenging is uit den boze.
De Britse academicus Martin Jacques is overtuigd dat de opkomst van China en de neergang van het Westen het denken van de mensheid fundamenteel zal veranderen.
Professor Zhengxu Wang van de University of Nottingham pleitte voor meer begrip van China door uitwisseling van academische staf.
Zamir Mohamed van Bangladesh ziet mogelijkheden om van China en zijn marktgerichte hervormingen te leren.
Professor Zhang Weiwei van Fudan University hoopt dat uitdagingen in kansen omgezet worden en kijkt hoopvol naar de toekomst. Zo heeft de internet censuur een kans geboden aan Chinese internetbedrijven om voldoende te groeien. Hij relativeert ook de ongelijkheid die volgens hem door de GINI-coefficient voor China overschat wordt (GINI houdt geen rekening met landrechten en woningen).
Bron: China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *