Q2 cijfers van Internetgiganten blijven sterk

Alibaba, Tencent, JD.com als Lenovo hebben gedurende het kwartaal van april tot eind juni zowel de omzet als hun winst gevoelig verhoogd. Volgende maand geeft Alibaba voorzitter Jack Ma de fakkel door. Netease heeft op de beurs Baidu overvleugeld in kapitalisatie.

Volgens officiële statistieken steeg de Chinese online kleinhandel gedurende de laatste 7 maanden van 16,8% tot 20% van de totale kleinhandel. Het zijn vooral consumenten uit kleinere steden en op het platteland die 70% uitmaken van de nieuwe Alibabaklanten. De hoogste groei noteerde Alibaba bij haar bezorgserviceplatform Ele.me dat er met 137% op vooruitgaat tot 6,2 miljard yuan. In september geeft Jack Ma de voorzitters fakkel door aan Daniel Zhang. Alibaba zei eerder plannen te hebben voor een bijkomende beursgang in Hongkong. Of daar nog iets van terecht komt na de onrust van de voorbije maanden, is zeer de vraag.

Tencent

De omzet van Tencent ging er met 21% op vooruit tot 88 miljard yuan. De winst bedroeg 24 miljard en dit was 35% meer. Vooral de betaaldiensten en de smartphone spellen doen het goed. De spelbedrijven in China groeien volgens het China internet industry report van Jefferies met ongeveer 20 % per jaar. De overheid is sinds december weer gestart met het goedkeuren van games.

Toch verwacht Tencent toch een moeilijk macro-economisch klimaat voor de rest van het jaar. Tencents afdeling van diensten met toegevoegde waarde (zoals spellen en sociale media)- groeide met 14% tot 48 miljard yuan in Q2. De omzet van smartphone games steeg met 26% tot 22 miljard yuan. De afdeling financiële technologie en zakendiensten die de bestalingen en de cloud omvat, groeiden met 37% tot 22 miljard. Voorzitter Martin Lau Chi merkte op dat de cloud sterk vooruitgaat en dat Tencent daarbij vooral de aandacht richt op KMOs/MKBs. Online reclame steeg met 16% tot 16 miljard yuan.

JD.com

De omzet van ’s lands tweede e-commercegroep JD.com steeg het voorbije kwartaal met 23% tot 150 miljard yuan en de netto winst bereikte 618 miljoen terwijl er vorig jaar nog een verlies was van 212 miljoen. Voor het derde kwartaal wordt eveneens een omzet verwacht tussen 126 en 130 miljard yuan.

Bij de nieuwe initiatieven behoren zowel buurtwinkels als supermarkten. JD.com investeert in artificiële intelligentie om zijn logistiek en publiciteit te verbeteren. Het bedrijf telt 179.000 voltijdse arbeidskrachten en werkt samen met 220.000 handelaars op zijn online markt. Het telt 600 magazijnen in China. De onzalige periode waarin stichter voorzitter Liu Qiangdong in de VS verdacht werd van seksuele intimidatie, is achter de rug en het is weer business as usual waarbij de beurskoers zich sterk herstelde.

Lenovo

Lenovo zag tijdens Q2 zijn winst verdubbelen tot 162 miljoen $. De omzet bedroeg 12,5 miljard $, aldus voorzitter Yang Yuanqing. Hij merkte op dat Lenovo met 24,9% marktaandeel de grootste PC producent blijft. In Japan verwierf het de PC-afdeling van Fujitsu.

Volgens IDC stuurde Lenovo 16,2 miljoen pc’s de wereld in of een vooruitgang met 18% op jaarbasis terwijl tweede geplaatste HP nauwelijks 3,2% vooruitgang boekte. Het inkomen van de mobiele zakengroep daalde met 9% maar het aantal naar Noord-Amerika verstuurde smartphones (ex Motorola) steeg met 30%. In tegenstelling tot Huawei kent Lenovo in de States geen problemen. het is overigens opvallend dat de hoger genoemde internetgiganten nauwelijks te lijden hebben onder het conflict VS-China.

Netease

Vorige woensdag heeft de 33,5 miljard $ beurswaarde van Netease deze van Baidu overschreden die nog 33,2 miljard waard was. Baidu maakte in mei zijn eerste kwartaalverlies bekend sinds de beursnotering in 2005.
Alibaba is 421 $ miljard waard en Tencent 405 miljard. Netease is een oud internetgediende dat begon met gaming. Naar verluidt is Netease met Alibaba in gesprek om de grensoverschrijdende arm Koala op te kopen en samen te voegen met Tmall International. Baidu dat zich wil concentreren op kunstmatige intelligentie, ziet echter diverse kapers op de internetkust zoals Bytedance, Meituan, Didi-Chuxing
FT, SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar