Online apotheken verlichten de druk op artsen.

Omdat de huisarts in China niet bestaat,  moeten klanten in ziekenhuizen soms uren wachten voor ze een dokter zien, zelf als is het om enkel geneesmiddelen voor te schrijven. Het online bestellen van geneesmiddelen kan zowel een verlichting betekenen voor de zieke als voor de overwerkte dokters.

Dokter schrijft voor

De kwalitatieve stedelijke ziekenhuizen hebben het  altijd druk. Hoewel 8% van de -ziekenhuizen een AAA status hebben, ontvangen ze de helft van ’s lands patiënten. Gezien er geen huisartsen bestaan, leggen patiënten vaak een lange afstand af om gedurende meerdere uren te wachten soms om enkele minuten bij de dokter te zijn voor een geneesmiddelen recept. Bovendien mogen artsen in de ziekenhuizen die geneesmiddelen maar voorschrijven in beperkte doses van voor twee weken tot één maand. Zonder recept echter geen geneesmiddel.

Online systeem

Door het internet en slimme technologieën in de gezondheidssector komt hier verandering in. Bestyoo dat een filiaal is van farmaceutisch bedrijf Baheal Pharmaceutical Group werkt samen met ziekenhuizen en lokale besturen om een systeem te ontwikkelen dat de patiënten die geneesmiddelen nodig hebben, afleidt van ziekenhuizen naar offline apotheken. Daartoe heeft het twee systemen ontworpen.

Het ene systeem voor de lokale besturen bevat real-time recepten van medische instellingen, informatie van de ziekteverzekering en info over de verkoop in de regio. De informatie van het online recept wordt geverifieerd door de apotheker en is overdraagbaar als de patiënt mits een sms meldt een andere apotheker te willen. Langs de andere kant is het systeem voor de ziekenhuizen ontworpen zodat het bestaande informatiesysteem van het ziekenhuis informatie van het recept deelt met de erkende apotheken mits toestemming van de patiënt.

De patiënt kiest zijn apotheek waar hij het geneesmiddel of zelf kan ophalen of het thuis kan laten bestellen. De patiënten die meerdere malen gevolgd worden in hun behandeling kunnen de artsen online raadplegen ofwel via de WeChat account van het ziekenhuis of via de Bestyoo app. Ook de apothekers kunnen online worden geraadpleegd bijvoorbeeld over de nevenwerkingen.

Apotheek van het ziekenhuis

Wuzhou

Voorzitter Ma Guanglei richtte in 2017 te Wuzhou (Guangxi) zijn Bestyoo platform op samen met de gezondheidsdepartement. Sindsdien zijn 21 ziekenhuizen uit Wuzhou en 100 lokale apotheken verbonden met het platform. In juli 2018 tekende het departement Sociale Zekerheid van Wuzhou contracten met verschillende apotheekketens zodat een patiënt die in hun apotheken de geneesmiddelen koopt, zijn betaling krijgt via de ziekteverzekering.

200.000 personen gebruiken het systeem en het wachten in de rij in het ziekenhuis doet zich er nog zelden voor. Volgens Bestyoo is de gemiddelde tijd die een patiënt nodig heeft om een geneesmiddel te kopen, verminderd met 20 minuten. Volgens Ma loopt het systeem ook in 10 ziekenhuizen in Handan (Hebei) en eveneens de meeste hospitalen in Baiyin( Gansu) doen mee aan een pilot. Tot de individuele ziekenhuizen die Bestyoo gebruiken, behoren Beijing Fuwai Hospital, onder de Chinese Academy of Medical Sciences en Peking University People’s Hospital.

WeDoctor

Naast Bestyoo verklaarde WeDoctor in 2018 aan een nationaal platform te werken. Het is nu al verbonden met 30.000 apotheken landelijk. Dagelijks zouden 70.000 recepten worden verstrekt. Voor de regering is het gebruik van slimme gezondheidstechnologie een welkom middel om het ultieme doel namelijk de verkoop van geneesmiddelen volledig te scheiden van het bezoek aan ziekenhuizen. Zo kunnen deze laatste zich concentreren op hun hoofdtaak van diagnose en behandeling. De openbare ziekhuizen stonden vorig jaar in voor 67 % van de 1,71 biljoen yuan aan verkochte geneesmiddelen. Als de ervaring met Bestyoo veralgemeend wordt zal het aantal bezoeken van patiënten met chronische ziekten verminderen zodat de ziekenhuizen beter de patiënten kunnen dienen met ingewikkelde aandoeningen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *