Radicaal linkse activist veroordeeld

Zhao Dongmin is vorige week veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens het ‘verstoren van de openbare orde’. De veroordeling werd een week vroeger uitgesproken dan verwacht.
Zhao zit al een jaar in de gevangenis nadat hij het ‘Shaanxi Congres van Afgevaardigden ter Verdediging van de Vakbondsrechten’ opgericht had. De bedoeling van de organisatie is na te gaan of de herstructurering van staatsbedrijven correct verloopt, zonder corruptie en machtsmisbruik. Ze verweet de officiële vakbond deze taak niet naar behoren te vervullen. Zhao had meer dan honderd afgevaardigden van verschillende staatsbedrijven in Xi’an bij mekaar gekregen. De organisatie werd eind juli 2009 verboden, Zhao publiceerde daarop een protestbrief en werd opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde.
De vervroegde uitspraak kan een poging zijn om te verhinderen dat er steunbetuigingen georganiseerd worden. Zhao behoort tot een actieve groep maoïsten in Xi’an, die vindt dat de huidige partijleiding veel te ver gaat met de markthervormingen en privatiseringen.Voor het proces in september waren 600 politiemensen opgetrommeld, maar die konden niet verhinderen dat in oktober, in een andere provincie (Henan), een actie werd gehouden. Een andere mogelijkheid is dat het hof het gras heeft willen wegmaaien voor de voeten van de bekende advocaat Li Jinsong uit Beijing, die het dossier van Zhao pas op 16 oktober overnam en prompt de provinciale overheid van Shaanxi aankloeg voor illegale gevangenzetting, meineed en wangedrag door ambtenaren.
Zhao is een icoon van de maoïsten in China. Hij was medestichter van de ‘Mao Zedong Studie Groep’ in 2008 en is partijlid. Op de veroordeling kwamen meteen sterk negatieve reacties via het internet en de radicaal linkse website ‘utopia’ bezwoer de supporters zelfs binnen de krijtlijnen van de wet te blijven. Afwachten wat er gebeurt in beroep.
Bron: China Study Group

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.