Rap song 'This is China'

De Communistische Jeugdbond (een afdeling van de CPC) heeft op Weibo een filmpje uitgebracht met een rap song in (Amerikaans) Engels. Het nummer wil ‘de waarheid over China vertellen voor buitenlanders’. Het duurt iets langer dan vier minuten.

This is ChinaThis is China werd op dinsdag gepost op Weibo en is volgens de BBC intussen tienduizenden keren keer gedeeld. Er zitten traditionele Chinese elementen in gemengd met hedendaagse rap. De tekst heeft het over de vredelievendheid, welvaart en de wetenschappelijke vooruitgang die in China ontegensprekelijk bestaan naast de ‘vreselijke problemen’, die vrij breed worden uitgesmeerd.
De openingszinnen spreken tot de luisteraar die van China ‘een indruk heeft, bepaald door een foutief beeld dat jarenlang is gecreëerd door buitenlandse media’. De zanger vraagt: ‘houd er rekening mee dat China een ‘ontwikkelingsland is met een grote bevolking en echt moeilijk om te besturen’. De tekst gaat over de rampen die er geweest zijn zoals het melkschandaal, maar in het refrein komt steeds terug: ‘de mensen houden van hun land’. Het gaat ook over Taiwan: ‘wij gewone burgers willen gewoon weer samen zijn met elkaar, wij zijn één familie’. CD Rev, een rapgroep uit Chengdu die met de Communistische Jeugdbond de video heeft gemaakt, gaf vorig jaar dezelfde mening om in te gaan tegen groepen die voor de afscheuring van Hongkong of de onafhankelijkheid van Taiwan zijn.
_90162736_chinacrop3Rapper Wang Zixin van CD Rev heeft op een lokaal medium gezegd dat het de bedoeling is aan mensen in het Westen te laten zien dat de Chinezen hun problemen kennen, maar dat ze er ook wat aan doen. In China zelf heeft de video tot nog toe op internet vrij positieve reacties gekregen, volgens de BBC. Het is de BBC die voorlopig als eerste buitenlandse medium (en een van de weinige) op de video heeft gewezen.
In het afgelopen jaar zijn er uit China al vaker popvideootjes gekomen met boodschappen voor buitenlanders.  De ene keer is de aanpak al beter gelukt dan de andere. Opvallend is dat de officiële Engelstalige media van China nog geen aandacht hebben gegeven aan dit specifieke filmpje. Telkens gaat het om een mix van Chinese en westerse culturele elementen.
Zie bijvoorbeeld  Now in China-13th Five Year Plan https://www.youtube.com/watch?v=m91zBt94Ll0
of Stay on top of new normal with kung fu http://usa.chinadaily.com.cn/china/2016-04/13/content_24507438.htm
Bron: BBC
De video zelf  http://www.weibo.com/3937348351/DCi6XB5V5?from=page_1001063937348351_profile&wvr=6&mod=weibotime&type=comment
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *