Reis Xi Jinping: Na Duitsland kwam België (upd)

Met Duitsland zullen de relaties opgetrokken worden tot een alomvattend strategisch partnerschap. Bij de economische deals valt vooral het akkoord op om in Frankfurt toe te laten dat bedrijven betalingen in yuan mogen verrichten. Sinds zondag was Xi Jinping in België, de laatste etappe in zijn Europese reis. In een artikel in Le Soir stelt president Xi de panda’s voor als symbool van onze betrekkingen.

Duitsland en China zijn zoals bekend al stevige handelspartners. De bilaterale handel bedroeg in 2013 140 miljard euro waardoor China Duitslands derde handelspartner is na Frankrijk en Nederland. Duitsland voert even veel uit naar China als Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk samen. 4000 Duitse ondernemingen zijn in China actief waar ze voor 26 miljard euro geïnvesteerd hebben.
Deze lijn wordt doorgetrokken want Daimler mag zijn samenwerking met zijn Chinese partner BAIC in de joint venture Beijing Benz (BBAC )verder zetten en uitbreiden en enkel dit akkoord is 1 miljard euro waard. De Bundesbank en de Chinese Nationale Volksbank sloten van hun kant een akkoord af waardoor in het financieel centrum Frankfurt de Duitse en Europese ondernemingen hun zaken met de Chinese bedrijven in yuan kunnen verrichten zonder daarvoor naar Shanghai of Hongkong te moeten gaan. Dit scheelt 2 tot 6 % aan kosten wat vooral voor de kleine- en middelgrote bedrijven belangrijk is en een besparing betekent van 500 miljoen euro per jaar. Het financieel centrum te Frankfurt rekent er mee dat dit het aandeel van handelszaken met de Chinezen tot 30% kan doen stijgen.
Op politiek vlak werd over de Krim gesproken waar beide partijen de zaken willen zien de-escaleren. Zowel Merkel als Gauss bespeelden ook het thema mensenrechten en de uitbouw van de rechtstaat. Besloten werd om de relaties tussen beiden op te trekken tot een alomvattend strategisch niveau. Ondertussen bestaan al 60 soorten samenwerkingsakkoorden waaronder het mechanisme van strategische dialoog.

Xi vond het tijd om een plan op te stellen voor een actieplan op middellange en lange termijn. Meer was mogelijk op het vlak van slimme productie, internet of things, IT van de nieuwe generatie, aeronautica en astronautica en op maritiem gebied. Hij steunde de onderhandelingen voor een EU-China investeringspact en vond dat beide landen zouden vroeg een haalbaarheidsstudie moeten lanceren over een vrijhandelszone EU-China.
Merkel stelde voor van 2015 het jaar te maken qua samenwerking in innovatie en zal China uitnodigen als gastland voor de Cebit Computermesse. Ook zij sprak over nieuw aan te boren vlakken van samenwerking zoals de digitalisering van industrie, nijverheid en onderzoek. Zaterdag bracht Xi Jinping een bezoek aan Rijnland Westfalen en hij zag te Duisburg de aankomst van de goederentrein die kwam uit Chongqing. De trein is 750 meter lang, bevat 50 containers en deed 16 dagen over de tocht van 10.000 km

België

Xi Jinping werd zondag met zijn vrouw Peng Liyuan in België ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde.  Zoals ook in andere landen schreef hij een opiniestuk dat werd in België gepubliceerd in Le Soir en in de De Tijd. Daarin beschrijft hij zijn steun voor de Europese eenwording en stelt hij de panda’s voor als symbool van de betrekkingen tussen beide landen. In de namiddag ging hij dan ook het pandapaviljoen in Pairi Daiza plechtig openen: het publiek kan er terecht vanaf 4 april.
Maandag stond een bezoek aan de Europese instellingen  op het programma. Xi Jinping sprak met de voorzitters van de Europese Raad Van Rompuy , het Europees parlement Schultz en de Europese Commissie Barroso. In zijn gesprek met Van Rompuy bepleitte Xi partnerschappen op het vlak van vrede, groei, hervormingen en beschaving. Van Rompuy antwoordde klaar te zijn voor discussies over een investeringspact en een vrijhandelszone en wil China steunen op het vlak van verstedelijking, duurzame ontwikkeling en strijd tegen de klimaatwissel. Zijn vrouw bezocht het instrumentenmuseum.
Dinsdagvoormiddag werden Xi Jinping en zijn vrouw, vergezeld van het Belgisch vorstenpaar, ontvangen in Volvo Gent door de top van het bedrijf en voorzitter Li Shufu van Geely, het Chinese moederbedrijf van de Zweedse autobouwer. Koning Philip en Xi onthulden er de 300.000-ste wagen voor de Chinese markt. Voor de gelegenheid werden 3 gepantserde Volvos uit Zweden naar Gent gebracht. Het bezoek was een tussenstop tussen Gent en Brugge. In de West-Vlaamse hoofdstad bezocht de Chinese president onder andere het Concertgebouw en hield er voor het Europacollege een toespraak waarin hij iedereen uitnodigde China te bezoeken. Aan het Europacollege wordt een onderzoeksinstituut Europa-China opgericht en werd een mediatheek met 10.000 boeken over China ingehuldigd.  De president merkte in zijn toespraak op dat Brugge qiao of brug betekent en zijn bezoek was dan ook bedoeld om een brug te maken tussen China en de EU.
Bronnen: Xinhua, DW, FAZ, Belga, VTM, China Daily, Le Soir, De Tijd

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *