Rel rond Taoïsme op werf kerncentrale

Bij de eerste spadesteek voor een geavanceerde kerncentrale is een Taoïstisch offersritueel gehouden. De Chinese Academie voor Wetenschappen (CAS) heeft zich verontschuldigd naar het publiek en twee wetenschappers die het ritueel lieten doorgaan, geschorst.

taoïsmeIn Gansu werd de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een geavanceerde kerncentrale op basis van thorium. In dit soort reactor vervangt thorium uranium. Het is veiliger, milieuvriendelijker, duurzamer en goedkoper. Maar de technologie is extreem moeilijk en slechts een handvol landen in de wereld doen er onderzoek naar. Het project in Gansu kost 22 miljard yuan (bijna 3 miljard euro)
Bij die gelegenheid is door personeel van de bouwfirma een Taoïstisch offersritueel uitgevoerd om succes voor het project te vragen. Daarbij werd ook een schaap geslacht en papieren geld verbrand. Bij het ritueel waren twee wetenschappers van van het Shanghai Institute of Applied Physics, een onderdeel van CAS, aanwezig. Ze wisten op voorhand niet van het ritueel, namen er niet aan deel maar deden ook niets om het te verhinderen.

Internet debat

taoïsmeDe bal ging vorige zaterdag aan het rollen toen op het internet foto’s verschenen van het ritueel. Voor- en tegenstanders voerden een heftig debat of een dergelijk onwetenschappelijk ritueel een plaats kon hebben in een geavanceerd technologisch project. Wetenschap en kennis werden geplaatst tegenover cultureel erfgoed en lokale gewoonten.
De Academie verontschuldigde zich voor het gebeuren. De lokale regering van Minqin is een onderzoek begonnen tegen zeven ambtenaren die mogelijk betrokken waren.
De twee wetenschappers zijn geschorst door CAS omdat ze niets gedaan hebben tegen het ‘pseudowetenschappelijk’ ritueel. De academie zal ook de controle verscherpen om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen. ‘…(het ritueel) creëerde een incident dat inging tegen de geest van de wetenschap, en wij verontschuldigen ons oprecht bij het publiek’, liet ze weten.

Scheiding van godsdienst en staat

De Taoïstische rituelen maken onder meer gebruik van fengshui (geomancie) om te zoeken naar harmonie tussen de energie van iets en zijn omgeving. De oudste vormen gaan 3.500 jaar terug.
Jin Yong, onderdirecteur van de School of Foreign Studies aan de Communication University of China verklaarde echter dat dergelijke rituelen om voorspoed en succes te vragen vroeger veel voorkwamen en moeilijk uit te roeien zijn. Er moet nagedacht worden hoe dit bijgeloof rationeel verslagen kan worden en als het tegen de wet is hoe het bestreden kan worden.
China erkent het recht om als privépersoon een godsdienst te beleven. Het Taoïsme is er als godsdienst officieel erkend. Er is een strenge scheiding tussen godsdienst en staat.
Bronnen: China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Rel rond Taoïsme op werf kerncentrale

  1. Het is waar dat een ambtenaar niet mee moet doen aan enige vorm van geloof. Maar meeste ambtenaren weten ook niet hoe bijgeloof onder het volk wettelijk kunt bestrijden. Het is algemeen bekend dat erg veel Tibetaanse kind monnikken seksueel worden misbruikt in het klooster door de Lama’s. Als ze wat aan gaan doen krijgt je wat rellen onder de volkeren. En met hun free Tibet bullshit onder westerse media durven ze het helemaal niet. Dus om religieuze en etnische rellen te voorkomen durven ze het gewoon niet eens. Ook nog volgens de Taoist is Feng Shui niks anders dan bijgeloof. Zelf Laozi geloofde er niet eens in. Hij geloofde in de harmonie in het universum.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *