Robin Li van Baidu trekt zich terug uit operaties

Voorzitter Robin Li trekt zich terug als Chief Operating Officer (COO) bij zoekmachine Baidu. Qi Lu, een specialist kunstmatige intelligentie, neemt die taak over. Li wil zich voortaan concentreren op de strategie van de groep en meer bepaald op de vraag waar Baidu het beste kan investeren.

Robin Li Yanhong staat 17 jaar aan het hoofd van Baidu, de in China dominante zoekmachine met 80 % marktaandeel. De afgelopen zeven jaar leidde hij na het vertrek van de vorige COO ook de operaties van de groep. Recent is Qi Lu echter Operating Officer geworden, de persoon die zich voortaan met de dagelijkse leiding zal inlaten. Hij werd weggekaapt bij Microsoft waar hij vicevoorzitter was en specialist in kunstmatige intelligentie (KI). Dit is uitgerekend het domein dat Baidu prioritair vindt voor de komende 10 jaar. Zo heeft Baidu al een partnerschap met Nvidia om een KI-platform op te zetten voor zelfrijdende auto’s. Baidu heeft verder een test uitgevoerd waarbij een auto 30 km autonoom reed, wil tegen eind 2018 een autonoom rijdende bus op de Chinese wegen laten rijden en heeft een plan om in verschillende andere landen autonome voertuigen op de markt te brengen.
Qi Lu beschikt in de VS ook over 40 patenten en werkte voor Microsoft bij Yahoo waar hij eveneens vicevoorzitter was en werkte aan de zoekmachine. Hij is echter niet de enige die van Microsoft naar Baidu is overgestapt. De directeur die bij Baidu technologie, internationale activiteiten en ‘bedrijven in opkomst’ beheert, Ya-Qin Zhang, kwam in 2014 bij Baidu. Ook hij was ooit vicevoorzitter bij Microsoft en  hij fungeerde 10 jaar als voorzitter van de O&O-groep bij Microsoft Asia-Pacific.

Geleidelijk aan zal Robin Li het dagelijks bestuur overlaten aan Qi Lu om meer tijd te gaan spenderen aan investeringen. Li zal zich richten op drie investeringsgroepen die hij vorige herfst zelf heeft opgericht. Dat zijn: de groep mergers & acquisitions, verder Baidu Venture dat KI-starters bij hun eerste activitieiten financieel op weg helpt en tenslotte Baidu Capital dat werkt als een privé investeringsgroep. Baidu Venture en Baidu Capital brengen externe partners aan en herinvesteren de ontvangsten van Baidu.
Wat dat laatste betreft daalde de Baidu-nettowinst vorig jaar tijdens het tweede kwartaal met een derde. De regelgevers hadden Baidu opgedragen minder reclame naast de zoekresultaten te plaatsen. Deze ingreep kwam er  na het overlijden van een jongeman die een experimentele behandeling voor kanker had ondergaan waarvoor op Baidu reclame was gemaakt. Dit zorgde voor veel commotie niet enkel in internetmiddens. Baidu is voor 20 tot 30 % van zijn inkomsten voor zoekopdrachten afhankelijk van reclame voor gezondheidszorg volgens Barclays. Die ontvangsten uit zoekopdrachten waren in 2015 op hun beurt goed voor 84 % van de Baidu-groepsontvangsten. Het is dus beter dat Baidu diversifieert en naast zijn kernactiviteit ook andere zaken gaat doen.
SCMP, Fortune

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar