Russisch-Chinese samenwerking in houtsector

Het Chinees en het Russische soeverein fonds gaan 200 miljoen $ investeren in hun eerste joint-venture, namelijk een minderheidsaandeel in een Siberische houtmaatschappij. Daardoor zouden 1000 banen worden geschapen want voortaan zal het hout worden bewerkt.
–China Investment Corporation (CIC)  en de Russische tegenhanger het Russian Direct Investment Fund (RDIF) hebben beiden in juni een gemeenschappelijk investeringsfonds opgezet die elk 1 miljard $ zullen inbrengen en binnen een termijn van 18 maanden wordt nog gehoopt op 2 miljard $  van andere investeerders. De eerste praktische verwezenlijking is nu een feit: het gemeenschappelijk Fonds investeert 200 miljoen $ voor een minderheidsaandeel in Russia Forest Products, het tweede grootste houtbedrijf met werking in Siberië. Het nieuws werd bekend in de aanloop van de APEC-top in Vladivostok waarvoor Rusland 21 miljard heeft in geïnvesteerd onder meer in ’s werelds langste kabelbrug en dit in een poging om het Verre-oosten aantrekkelijk te maken voor investeerders.
RDIF-CEO Dmitriev zei dat beide zijden gerust gesteld werden betreffende hun vrees. Van Russische zijde dringt meer en meer het bewustzijn door dat het belangrijk is goede betrekkingen te onderhouden met de oosterse landen en daarbij wordt de samenwerking tussen Rusland en deze landen een bepalend kenmerk van de wereld in de toekomst. Een soort echo van Obama’s wil om meer klemtoon te leggen op Azië a.h.w. De investering in Russia Forest Products zou 1000 banen scheppen omdat het hout voortaan eerst zou bewerkt worden vooraleer te worden afgevoerd. Kenners noemen de houtsector weinig politiek relevant, maar menen dat Rusland de boot zou afhouden voor grote Chinese energie-investeringen zoals het al heeft met ExxonMobil of Shell
Bron: FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *