SAIC en Alibaba lanceren internetauto

Autobouwer SAIC en Alibaba zijn een partnerschap aangegaan voor de bouw van met internet verbonden auto’s waarvan de Roewe RX5 hun eerste model is. De internetauto heeft YunOS van Alibaba als operating system.

roewerx5Algemeen wordt verwacht dat de slimme wagen na de smartphone de populaire rage van de toekomst wordt. Daar kon dus Alibaba dat zijn tentakels uitspreidt over heel wat sectoren niet ontbreken. De internetgigant ging een partnerschap aan met de Chinese autobouwer BAIC. De 140.000 yuan kostende Roewe RX5 is hun eerste met internet verbonden auto. De twee bedrijven werden het vorig jaar eens om een miljard te gaan spenderen aan deze internetauto die meteen voor Alibaba de eerste stap is in de autosector. De internetauto wordt wel gestuurd door het eigen operating system van Alibaba YunOS.
Bij de voorstelling vergeleek Jack Ma de internetwagen met een smartphone. ‘ In een smartphone zitten voor 80 % applicaties die niets met telefoneren te maken hebben; in de toekomst zal de slimme wagen ook 80 % functies bevatten die niets met besturen te maken hebben”. Hij vindt slimme wagens de toekomst van de autosector terwijl autonoom sturen daarbij een trend wordt aldus Ma. De Roewe RX5 kan verbonden worden met andere slimme toestellen die de wagen van op afstand kunnen openen of de airco controleren. De internetwagen laat de gebruikers toe via de stem vensters te openen en te sluiten, de bestuurssystemen te controleren, mobiele betalingen te verrichten en restaurants te boeken. Ook ontspanning en web navigatie worden populaire toepassingen. De Roewe RX5 was vorige week al in voorverkoop op het Alibaba platform Tmall. Vicevoorzitter Wang Xiaoqiu van SAIC zei dat de kopers een stuk gratis datagebruik zullen krijgen voor basisfuncties zoals navigatie en updates van het operating system.

De internetwagen wordt allicht het strijdterrein tussen de internetgiganten. Naast YunOS van Alibaba bestaan ook Google’s Android Auto en Apple’s CarPlay als operating systems.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar