Samenwerking tussen Rusland en China wordt uitgebreider

De economische samenwerking tussen Rusland en China wordt voort gezet en uitgebreid, zo werd duidelijk uit een videogesprek van twee vicepremiers. Vorige week was er al een videogesprek tussen beide ministers van Defensie waaruit bleek dat gezamenlijke oefeningen en patrouilles normaal zullen worden.

Het lijkt er sterk op dat de druk van westerse landen op China en Rusland tot een verdere toenadering leidt tussen beide landen. Vorige week beloofden de ministers van Defensie Wei Fenghe en Sergei Shoigu de strategische samenwerking tussen beide legers te versterken door gemeenschappelijke oefeningen en patrouilles. In de toekomst wordt een gemeenschappelijke zee-lucht patrouille niet uitgesloten. De twee luchtmachten hadden een gezamenlijke patrouille op 19/11 in de regio Azië-Pacific; ze hielden hun eerste gemeenschappelijke zee patrouille tussen 17/10 en 23/10 in de wateren van de westelijke Stille oceaan en in augustus was er een strategische oefening in Noordwest China.

Economie

Deze week werden besprekingen gehouden over de verdere samenwerking tussen Noordoost China en het Russische Verre Oosten. De Chinese vicepremier Hu Chunhua verklaarde zowel de samenwerking inzake landbouw en grensoverschrijdende infrastructuur te willen uitbreiden terwijl  samenwerking op nieuwe terreinen als groene ontwikkeling en koolstofarme economie zal worden uitgetest. De Russische vicepremier Dmitry Chernyshenko vond dat de bilaterale samenwerking al positieve resultaten opleverde en wil dat Rusland de samenwerking zou verdiepen.

Grootste partner

Rusland op CIIE

Momenteel betreft de handel vooral landbouw en energie maar kenners verwachten dat ook de lichte nijverheid trendy wordt. De voornaamste Russische uitvoer zijn sojabonen, mais en tarwe terwijl Rusland groenten invoert uit China. Veel ondernemingen uit de provincie Jiangsu en Zhejiang sturen delen van schoenen en tassen naar een industriezone in Rusland voor eindassemblage. De bevoorrading van aardgas enkel via de oosterse route overtreft al 12 miljard m³. Tijdens het eerste halfjaar van 2021 groeide de handel tussen China en het Russische Verre Oosten met 24% tot $ 5,82 miljard. China blijft de grootste handelspartner en buitenlandse investeerder in de regio, aldus MOFCON.

Covid deed bij gebrek aan Chinese landbouw krachten het aanplanten in de Russische landbouw met drie kwart dalen en ook de logistiek werkt op een laag pitje. Andere voedselinvoer zoals diepvriesvis en zeekomkommers uit Rusland zijn ook sterk getroffen door de controle. Niettemin wordt verder gewerkt aan de grensoverschrijdende infrastructuur. De eerste autosnelwegbrug die Rusland en China over de Heilongjiang verbindt gaat eind november open. Een kabelbaan wordt beëindigd tijdens het tweede halfjaar van 2022.

Technologie

De beide presidenten Xi Jinping en V. Putin hebben gisteren het China-Russia Year of Scientific and Technological Innovation afgesloten. Niettegenstaande Covid werd samengewerkt aan meer dan 1000 wetenschappelijke- en technologische activiteiten. Tot de toppers behoren China’s deelname aan de bouw van de op Nuclotron gebaseerde Ion Collider-faciliteit (NICA) en de oprichting door beide partijen van het Russisch-China Mathematical Center.

Tenslotte heeft voorzitter van het Nationaal Volkscongres Li Zhanshu eveneens via een videoverbinding zijn Russische collega’s voorzitter V.I Matviyendo van de Raad van de Russische Federatie en ondervoorzitter Ivan Melnikov van de Duma opgeroepen tot nauwere betrekkingen met Ruslands wetgevende organen zodat een wettelijke grondslag wordt gelegd voor grotere economische integratie en politieke zekerheid. Li vond sterkere wettelijke steun nodig voor samenwerking tussen het Chinese Belt & Road Initiative en de Eurasian Economic Union.

Global Times, Peoples Daily, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Samenwerking tussen Rusland en China wordt uitgebreider

 1. Dat de Chinees-Russische samenwerking steeds hechter wordt is een logisch gevolg van het Westerse beleid jegens beide landen. China en Rusland waren al de kernleden van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), die beide talen als voertaal gebruikt. Ik herinner me een voorpagina van de China Daily van een paar jaar geleden. Daarin stond een achtergrondartikel over de situatie in Syrië, waarin de belangen van de diverse stakeholders zeer neutraal uiteengezet werd. Elders op diezelfde voorpagina stond ook een artikel met als titel: ‘China and Russia: Natural Friends’. Vanuit welke hoek je het ook bekijkt, politiek, geografisch (lange gemeenschappelijke grens), historisch, die titel behoeft geen nadere uitleg.
  Een van de meest consistente elementen van het buitenlandse beleid van de VS sinds het eind van de tweede wereldoorlog is onrust stoken. Hoe groter de chaos buiten, des te stabieler de interne situatie. Daarnaast is het ook goed voor de Amerikaanse wapenindustrie.
  Aan de Aziatische zijde heeft de VS recentelijk besloten het een-China-beleid los te laten en Taiwan te omarmen. De jongste ontwikkeling is de uitnodiging aan Taiwan aan een happening ter meerdere glorie van de (Westerse) democratie (zie mijn artikel over democratie elders op chinasquare.be) deel te nemen. Dit is een feestje voor vertegenwoordigers van soevereine staten. Door de uitnodiging wordt de indruk gewekt dat Taiwan ook een soevereine staat is. Iedereen weet dat China bereid is militaire middelen in te zetten, indien er serieus sprake van het uitroepen van zoiets als een Republiek Taiwan zou zijn.
  Aan Europese zijde lezen wij in onze media dagelijks berichten dat een Russische aanval op de Oekraïne op handen zou zijn. Er wordt van de kant van de VS/NAVO aangedrongen de NAVO troepenmacht aan de grens met Rusland te versterken. Ik kan geen zinnig argument bedenken waarom Rusland de Oekraïne aan zou vallen en zo een oorlog ontketenen. Ik ga er dan ook vanuit dat het ‘nieuws’ uit de propagandamachine van de VS/NAVO stamt.
  Dit is een gevaarlijk spel en kan makkelijk een self-fulfilling prophecy worden. Het is uiterst spijtig te zien dat onze regeringen kritiekloos deze spelletjes meespelen en dat in onze media nauwelijks of geen plaats geboden wordt voor andere opvatting inzake deze ontwikkelingen. De ambassadeurs van China en Rusland in de VS hebben gisteren een gezamenlijke verklaring gepubliceerd: ‘Joint Article by Chinese and Russian Ambassadors: Respecting People’s Democratic Rights’ (http://www.china-embassy.org/eng/dshd/202111/t20211127_10454275.htm). Dit is een heel zinnig document en als iemand zegt dat deze ambassadeurs makkelijk praten hebben, dan antwoord ik: inderdaad, het Westen maakt het China en Rusland wel heel makkelijk een dergelijke gezamenlijke verklaring uit te geven. Deze verklaring pleit voor diversiteit, terwijl het democratiefeestje van de VS staat voor eenduidigheid.
  Wij in de EU staan opnieuw op het punt een enorme kans te missen ons neutraal op te stellen en onze eigen diversiteit tegen de Amerikaanse poging tot eenduidigheid te positioneren. Ik begrijp dat ook wel. De EU heeft zelf interne problemen met nieuwe leden als Polen of Hongarije die pleiten voor een eigen vorm van democratie op basis van hun eigen culturele basiswaarden (zie opnieuw mijn artikel elders op chinasquare.be). De oude EU-kern staat zo dicht bij de VS dat zij zich niet van Grote Broer los durft te weken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *