Luipaarden gevonden in Tibet

Chinese onderzoekers hebben een grote groep luipaarden aangetroffen in Tibet. Het gaat om 30 Noord-China luipaarden en 20 sneeuwluipaarden. De foto’s van opgestelde infrarood camera’s nodigen tot een verdere studie uit die overigens samen gevoerd wordt met het Bos- en Weidedepartement dat de natuurgebieden bestuurt.

Noord-China luipaard in Lhorong

Chinese onderzoekers in het kanton Lhorong (A.R.Tibet) hebben een groep wilde luipaarden gevonden, zo meldt de National Forestry and Grassland Administration. Volgens het Central South Inventory and Planning Institute gaat het om de grootste groep op het plateau. Het luipaard is een beschermde diersoort eerste klas in China. Van de negen soorten die in de wereld voorkomen, telt China er minstens drie: het Amur of Siberische luipaard , het Noord-China luipaard en het Indonesische luipaard. Van de drie soorten is  de Noord-China variant inheems. Ook een andere soort namelijk het sneeuwluipaard komt in China voor.

Sinds 2013 werden al in diverse Tibetaanse gebieden veldstudies uitgevoerd; In 2019 werden in de Chamdo regio infrarood camera’s geïnstalleerd in de wildernis.  De voorbije 3 jaar werden niet enkel beelden gespot van de wilde dieren maar ook sporen ontdekt van haartjes, uitwerpselen e.a. Uit de gegevens en uit geschiedkundige documenten blijkt dat de luipaarden in Tibet vooral aangetroffen worden op de zuidelijke hellingen van het centrale gedeelte van de oostelijke Himalaya in het zuiden van Tibet, evenals in het Hengduan-gebergte in het oosten van Tibet, meestal in bossen en begroeide gebieden op hoogtes variërend van 2.000 tot 5.000 meter boven zeeniveau. Volgens het recentste onderzoek is er ook een populatie luipaarden die leven in de bovenloop van de Nu-rivier.

Na een vooronderzoek tussen 2019 en 2021 werden op een hoogte tussen 3.000 en 5.000 meter meer dan 300 infraroodcamera’s opgesteld in een gebied van bijna 1.200 vierkante kilometer. Er zijn zo’n 210.000 foto’s en video’s gemaakt, waaronder meer dan 300 afbeeldingen en video’s van luipaarden. Door middel van individuele patroonherkenningstechnologie zijn meer dan 30 individuele luipaarden geïdentificeerd in Lhorong, allemaal Noord-China luipaarden. De provincie is ook de thuisbasis van ongeveer 20 sneeuwluipaarden. De twee soorten leven naast elkaar in hetzelfde gebied.

Na meer dan 30 jaar heeft Tibet 47 natuurgebieden afgebakend en deze gebieden van meer dan 412.000 km² dekken meer dan één derde van het Tibetaans grondgebied. In de toekomst gaan de onderzoekers dan ook samenwerken met de bos- en weideverantwoordelijken om de luipaarden te monitoren. Onderzocht zal worden hoe de twee soorten luipaarden samenleven maar ook hun relatie met de mens. Dit kan dan een wetenschappelijke basis vormen voor de bescherming en beheer van luipaarden en hun habitat.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *