Sector zonnepanelen kruipt uit het dal

Nadat tussen 2010 en vorig jaar het aantal producenten van zonnepanelen met 40% terugviel, lijkt de sector na de consolidatie aan de beterhand. Toenemende binnenlandse vraag kon de afnemende buitenlandse deels compenseren, zij het dat er geen overeenstemming bestaat of er nog overaanbod is.

solarpannDe afname van de producenten tussen 2010 en eind 2013 deed hun aantal met 40% dalen tot een goede 200. Vele producenten van de panelen en de onderdelen maken na de periode van consolidatie weer winst. “Het overaanbod is weggewerkt” zei een optimistische partijsecretaris Liu Jie van Xinyu (Jiangxi) aan reporters op het Volkscongres. Xinyu is de basis van LDK Solar, een van ’s lands grootste producenten van de panelen. Zijn optimisme werd gedeeld door minister van Handel Gao Hucheng die sprak van een heropleving. LDK, dat sterke verliezen kende tussen 2011 en 2013, draait nu op volle capaciteit. Chef onderzoek Charles Yonts bij CLSA meent dat er nog een overcapaciteit, is maar ze is beheersbaar omdat er zo veel is opgeslagen. Hij ziet aan de prijzen tijdens de laatste 3 maand dat ze dalen terwijl er geen tekort is langs aanbodzijde.
De topproducenten als Trina Solar and JinkoSolar hebben uitrusting van zwakkere concurrenten opgekocht. Ook analist Stefan de Haan bij IHS vindt het voorbarig te spreken van het verdwijnen van het overaanbod. Hij voorspelt dit jaar een toename van de globale vraag met 22 % tot 44 GW, de sterkste groei sinds 3 jaar. Daarnaast voorziet hij nog dit jaar een toename van 42 % in uitrusting om de zonnepanelen te vervaardigen en 25% volgend jaar. Volgens consultancy NPD Solarbuzz daalden de prijzen van de onderdelen, van de productiekost en de installatie van de systemen met de helft gedurende de laatste 3 jaar.
Na de scherpe prijsdaling heeft de overheid een toelagesysteem ingesteld voor de installatie en voor de eigenaars van zonne-energie-stations. Vorig jaar werd dan ook over geheel China voor meer dan 11 GW geïnstalleerd. Hoewel dit gedeeltelijk een vermindering van uitvoer naar de EU kon compenseren, wordt nu ook vanuit de VS een onderzoek gevoerd of Chinese producenten de Amerikaanse heffingen niet omzeilen door onderdelen uit Taiwan in te voeren.

Failliet

Veel (en vooral in de westerse pers) is er te doen rond de privéfirma Chaori Solar die faalt in het terugbetalen van haar chaorisolbedrijfsobligaties. Dit gebeurt voor het eerst in China. Verwacht wordt dat de overheid niet ter hulp zal snellen en dit zou een waarschuwing zijn aan de investeerders dat de overheid niet altijd zal blijven opdraaien voor verliezen. Het failliet wordt dus eerder gezien als een proefballon dan als een alarmbel voor de kredietmarkt. De firma is relatief klein en toch al in moeilijkheden zodat het failliet laten gaan een soort experiment zou zijn. Het bedrijf telt 1500 werknemers en bevindt zich in Shanghai. De waarde van de bedrijfsobligaties zou rond de $ 160 miljoen schommelen. Volgens Sun Jianbo bij Galaxy Securities zal dit eerste geval van faling ter betaling van de bedrijfsobligaties niet leiden tot een kettingreactie van andere kredietfalingen.
Bron: SCMP, FT
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *