Sector zonnepanelen vol vertrouwen na consolidatieperiode

De Chinese fotovoltaïsche sector is na drie jaar consolidatie en herbronning terug van weg geweest. Vorig jaar werd voor 15 GW capaciteit geïnstalleerd zodat de totale capaciteit nu 43 gigawatt bedraagt waardoor China Duitsland overvleugelt als land met het meest geïnstalleerde vermogen aan zonne-energie.

bulgpvpltMet de financiële crisis schroefden de westerse landen de subsidies voor de installatie van zonnepanelen terug en zowel de EU als de VS troffen in 2012 maatregelen tegen de toevloed van Chinese zonnepanelen. Dat jaar maakten alle Chinese fotovoltaïsche bedrijven verlies, de 11 in de VS beursgenoteerde bedrijven hadden samen voor 150 miljard aan schulden en meer dan de helft van de bedrijven in de sector hebben geheel of gedeeltelijk hun productie opgeschort. Sommige zoals Suntech riskeerden bankroet.
Toen de nood het hoogst was, greep de regering in met een beleid gericht op een gezonde ontwikkeling van de sector. Alle betrokken departementen werkten samen en ook de Chinese Ontwikkelingsbank verschafte ruim krediet. China lanceerde in 2013 eveneens een “Feed-in-Tariff” dat de sector ten goede kwam.  Sinds 2013 werd gedurende 3 jaar voor meer dan 10 GW geïnstalleerd. Vorig jaar werd 15 GW bereikt, een kwart van de nieuwe installaties in de wereld. In totaal had China eind vorig jaar aan 43 GW geïnstalleerde PV-capaciteit (photovoltaic, zonne-energie), meer dan Duitsland. Op 10 jaar tijd heeft het zwaartepunt zich van Europa naar China verplaatst.

Minder afhankelijk

Door de klemtoon op de binnenlandse markt en ook ontluikende markten in het Midden-Oosten, Afrika en zonnepanl2andere regio’s werd de afhankelijkheid van een beperkte markt verminderd en kon de sector zich weer verder ontwikkelen, aldus onderdirecteur Liang Zhipeng bij de afdeling Hernieuwbare Energie van het Energiebestuur. In de toekomst zal de klemtoon op de installaties  langs de nieuwe zijderoute liggen. Vorig jaar werd 40 % van de zonnepanelen verkocht op de interne markt. Elf provincies bereikten toen een gecumuleerde geïnstalleerde capaciteit van boven 1 GW. Het overwicht van de westerse provincies werd afgebouwd voor een meer evenwichtige ontwikkeling. Tezelfdertijd diversifieerde de toepassingen zich. Hoewel nog 80 % van de geïnstalleerde capaciteit zich bij grote grondstations bevindt, worden de toepassingen van buurtgebonden initiatieven diverser door integratie met landbouw, visserij, ecologisch bestuur en zelfs met de armoedebestrijding.
pvserresVolgens voorzitter Nur Bekri van het Energiebestuur voorziet het dertiende vijfjarenplan een jaarlijkse installatie tussen 15 tot 20 GW  wat de sterkste groei ter wereld is. Hoewel China onmiskenbaar een schaalvoordeel heeft, is het overwinnen van technologische uitdagingen niet zo vanzelfsprekend. Op 13 juni kondigde het Energiebestuur af dat van de 18 GW nieuw te bouwen stations, er 5,5 GW technologisch geavanceerd moeten zijn. Vorig jaar sloegen 3 departementen al de handen ineen voor het promoten van geavanceerde apparatuur door een Richtplan. De 10 top bedrijven kunnen 20 tot 50 % aan van wat het Richtplan voorschrijft, LERRI Solar met zijn hoge capaciteit zelfs 90 %. Deze technologische vooruitgang is een garantie om de onderneming vitaal te houden, aldus algemeen manager Yang Liyou bij Jinneng Clean Energy Limited Company. De gemiddelde efficiency van de polykristallijn batterij bereikt meer dan 18% en die van de module ligt hoger dan 16,5%. De gemiddelde omzetting efficiency van de polysilicium batterijen, de monokristallijn silicium batterij en de Hanenergy dunne film technologie bereiken door eigen onderzoek & ontwikkeling wereldniveau. China kijkt dus met vertrouwen de toekomst tegemoet nu de sector uit het dal is geklommen.
Bron: en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *