Separatistisch geweld laait weer op, maakt van Hongkong een verdeelde, gevaarlijke stad (UPD)

Radicale activisten hebben hun geweld de afgelopen week opgevoerd. Het lukt ze niet werknemers tot een algemene staking te bewegen. Ze maken van verkeersknooppunten en universiteitscampussen een slagveld. Er zijn botsingen met politie en met andere Hongkongers.

Geweld

Dood na een val

Bijna twee weken geleden viel Chow Tsz-lok, een student, van een dak van een overdekte parking tijdens een actie waartegen de politie met traangas optrad. Op vrijdag 8 november overleed de student aan zijn verwondingen opgelopen bij die val. Er waren eerst vreedzame herdenkingen voor de overleden jongeman. De politie hield een persconferentie. Daar heeft een woordvoerder gezegd dat het niet klopt dat de politie de student zou hebben achtervolgd. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van de dodelijk val loopt nog. Radicale actievoerders hadden het niet nodig gevonden te wachten op het resultaat daarvan. Zij grepen het tragische voorval direct aan om het geweld dat wat was verminderd terug in alle hevigheid op te voeren en ‘wraak’ te eisen. Op de campus van de Hong Kong University of Science and Technology, waar Chow Tsz-lok studeerde, richtten ze grote vernielingen aan. Ze vielen professoren en medestudenten aan die weigerden de politie de schuld voor dood van de jongeman te geven of opriepen tot kalmte, of omdat ze van het Chinese vasteland waren.

Slagveld

De acties werden uitgebreid tot een aantal wijken van de stad en weer was het openbaar vervoer en dan vooral de metro het grote mikpunt. Op een gegeven moment is er een brandbom gegooid in een rijtuig van een metrotrein waar passagiers in zaten. Op woensdag 6 november heeft een man de volksvertegenwoordiger Junius Ho Kwan-yiu, die campagne voerde voor de komende verkiezingen messteken toegebracht. De dader zou, na zijn arrestatie, hebben verklaard dat hij Ho wilde doden en wordt vervolgd voor doodslag. Bij de politieke partijen en belangengroepen zijn er zowel voor- als tegenstanders van uitstel van de verkiezingen. Vooralsnog is het regeringsstandpunt dat die wel degelijk op de gestelde tijd moeten worden gehouden.

Activist neergeschoten, burger in brand gestoken en man (70) gedood door activisten

Op 11 november heeft iemand van de verkeerspolitie drie schoten gelost toen hij optrad tegen gemaskerde activisten die een ingang van een metrostation blokkeerden. Een van de activisten werd hierbij in de onderbuik geschoten. Bij de operatieve verwijdering van de kogel is een nier en een stuk van de lever weggenomen. Volgens de officiële China Daily bewijzen deze beelden dat de politieman uit zelfverdediging handelde, en dat een van zijn belagers zijn wapen probeerde af te pakken. De hele dag waren er uiterst gewelddadige incidenten. Hongkongers onder elkaar kwamen hierover in conflict. Hierbij kwam het niet alleen tot scheldpartijen en bedreigingen, er werd ook letterlijk gevochten. De South China Morning Post heeft een aantal Youtube films over de schietpartij en de onderlinge conflicten gepubliceerd. Een van de zwaarste incidenten was het toen een man die het geweld veroordeelde met een brandbare vloeistof werd overgoten en in brand gestoken.
UPD De video hiervan kwam op Twitter en werd zowel door de SCMP als door de China Daily gepubliceerd. De man, een vader van twee kinderen, vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Hij heeft op 44% van zijn lichaam ernstige brandwonden. Op 13 november is een man van 70 door ‘demonstranten’ op het hoofd geslagen met een baksteen, toen hij foto’s nam. Hij is vandaag overleden. Volgens het ziekenhuis laten beelden zien dat hij gewoon als toeschouwer aanwezig was. UPD

Zesde maand begint

De zesde maand van protesten gericht tegen de regering van Hongkong en de centrale regering van China is ingegaan. De radicale separatistische actievoerders begingen vanaf juni al allerlei vormen van politiek geïnspireerd vandalisme. Intussen escaleren de methodes van de activisten. Een deel van de publieke opinie keert zich hiertegen. Het is moeilijk in te schatten hoe groot dat bevolkingsdeel is. De gematigde politici en demonstranten die zichzelf prodemocraten laten noemen weigeren afstand te nemen van het geweld en de separatistische eisen. Waarom ze dat doen is een open vraag. Het is niet onmogelijk dat sommigen zich geïntimideerd voelen door de bedreigingen die de radicalen in woord en daad richten tegen allen die het wagen hun loyaliteit aan de regering van Hongkong of van heel China te laten zien. Dat zou de reden zijn waarom er nu een internetpetitie is gelanceerd tegen het geweld en voor de stadsregering: die ondertekenen op internet zou veiliger zijn bijvoorbeeld dan deelnemen aan een demonstratie. Volgens de organisatoren hebben al meer dan een miljoen burgers de petitie onderschreven.

Politieoptreden

De politie treedt op met traangas, rubberkogels en andere middelen. Intussen zijn er meer dan 3000 personen gearresteerd. Er moesten tot nog toe 1550 mensen naar het ziekenhuis voor verzorging. Er zijn 400 agenten gewond. Volgens tegenstanders is het optreden van de politie buitensporig gewelddadig. Volgens de ordehandhavers is het aangepast aan de escalatie van de acties die zij moeten bestrijden. De ene partij eist een ‘onafhankelijk onderzoek hiernaar’. De regering laat de kwestie onderzoeken door de reguliere klachtencommissies. Die hopen met een rapport te komen tegen het einde van het jaar.

Trein geblokkeerd: reizigers moeten spoorlopen (foto China Daily)

Nieuwe strategie (UPD)

Al vier dagen lang ontwrichten anti-regeringsactivisten deze week met allerlei guerrillactieken het openbare leven. Ze dwongen de sluiting van tientallen metrostations af. Op de Reddit-achtige website LIHKG waren ze hier zeer enthousiast over. Een activist postte bijvoorbeeld: ‘een zakencentrum kan op lange termijn dit soort aanvallen uiteindelijk niet het hoofd bieden’. (Volgens de South China Morning Post is ‘LIHKG het virtuele commandocentrum van de beweging’). De actievoerders hebben dus besloten tot een nieuwe strategie: voortaan zullen ze vooral op weekdagen opereren. Zo willen ze naar eigen zeggen het verkeer en het openbaar vervoer helemaal lamleggen. Nog een vrij nieuwe ontwikkeling is dat de ‘demonstranten’ steeds vaker gewone burgers belagen die het niet met hun eens zijn. Ook daarbij wordt grof geweld niet geschuwd. Dit zijn recente beelden van de SCMP (bepaald geen regeringsgezind medium). De regeringsgezinde China Daily brengt een video van een persconferentie en oproep van de politie op 13 november.

Geen staking mogelijk

De rebellen proberen op die manier de mensen te beletten om aan het werk te gaan of andere dagelijkse activiteiten te ondernemen. Het is ze immers nog geen enkele keer gelukt een groot aantal burgers tot staking te bewegen. Dat zal ook moeilijk gaan, want veruit de grootste vakbond van Hongkong, de Hong Kong Federation of Trade Unions is hevig tegen hun acties gekant, net zoals overigens de grootste politieke partij, de Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong.

Diegenen die wel bereid zijn dit soort acties goed te praten zijn politici in de VS en het Verenigd Koninkrijk, tot grote verontwaardiging van de Chinese regering. Dat is zeker een belangrijke factor die de hardnekkigheid en het uithoudingsvermogen van de actievoerders ondersteunt.

Hongkong nog niet verloren?

De nieuwe strategie die de tegenstanders van het stadsbestuur en de nationale regering willen volgen kan een reactie zijn op een constatering van de minister van Financiën. Volgens hem heeft Hongkong ondanks al het geweld van de afgelopen maanden nog lang niet zijn glans en voordelen als uniek financieel centrum verloren. Op 24 oktober was er in Hongkong een International Forum on Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area. Het was de grootste conferentie ooit over dat thema ‘. De Kamers van Koophandel van 100 landen hadden meer dan 600 deelnemers afgevaardigd. De aansluiting bij de welvarende Greater Bay Area is een van de manieren waarop de regering van Hongkong de economische en sociale problemen van de stad wil aanpakken. Het is echter duidelijk dat de demonstranten die nu de straten onveilig maken daar niet in geïnteresseerd zijn, of er zelfs gewoonweg vijandig tegenover staan. Wat ze immers uiteindelijk willen is: afscheiding van China.

China Daily, SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *