Shenzhen heeft een nieuwe kapitein

Shenzhen krijgt een nieuwe burgemeester: Wang Rong (51). Hij was  partijvoorzitter van Suzhou, een zes miljoen inwoners tellende stad met de status van een prefectuur aan de oostkust, in de provincie Jiangsu. Wang Rong wordt ook ondersecretaris van het partijcomité van Shenzhen. Hij is sinds 1976 lid van de CPC en is doctor in de landbouwwetenschappen. Tot 1997 maakte hij een universitaire carrière en daarna verwierf hij ambten in enkele grote steden in Jiangsu, de provincie waar hij geboren en getogen is.
De heer Wang is benoemd tot waarnemend burgemeester. Zijn aanstelling moet nog worden goedgekeurd door de wetgevende vergadering van de stad, die pas over bijna een jaar weer samenkomt. Hij is ook vervangend lid van het centraal comité van de CPC op het nationale niveau.
Hu Zejun, die aan het hoofd staat van de provinciale CPC-afdeling in Guangdong, maakte de vervanging van burgemeester Xu Zongheng door Wang Rong bekend.  Hu benadrukte dat de zaak van Xu die van ernstige corruptie wordt verdacht,  op een wettelijke manier en volgens de regels zal worden afgehandeld.
De val van Xu
De tuchtcommissie van de CPC voert een onderzoek uit naar de activiteiten van nog drie belangrijke kaderleden van Shenzhen, onder wie naar verluidt op zijn minst één onderburgemeester. Er loopt een onderzoek naar banden die (de nu dus ex-) burgemeester Xu zou hebben gehad met een frauduleuze miljardair, Wong Kwong-yu. Dit is de man van Gome, een keten van bedrijven die elektrische apparaten maken. Wong was gearresteerd voor koersmanipulaties.
De successvolle miljoenenstad Shenzhen wordt dus geconfronteerd met een ingrijpende herschikking aan de top, net nu de regio daar kampt met grote economische moeilijkheden, vanwege de malaise in de wereldeconomie.
Waarnemers vermoeden dat het orgaan belast met de strijd tegen de corruptie argwaan kreeg toen het stadsbestuur van Shenzhen een bizarre keuze maakte voor een bepaald ontwerp voor het stadium voor de World University Games. De keuze viel niet op het ontwerp dat de voorkeur had van het panel van deskundigen inzake architectuur, maar op een minder goede inzending, die bovendien twee keer zo duur was.
Xu Zongheng zou zijn leidende positie hebben verkregen door met miljoenen yuan te smijten en zou verschillende stromingen in de politieke wereld tegen zich hebben ingenomen door arrogant gedrag.
Hij had ook een hoge politieke functie in de provincie Guangdong op het oog. Toen hij de relaties, waar het hem aan ontbrak, dan maar probeerde om te kopen had dat een contraproductief effect. Diegenen die hij met geld benaderde beklaagden zich daarover. Een voorbeeld van eigengereid optreden was zijn beslissing om een stuk bouwgrond dat bedoeld was voor regeringskantoren door een particuliere projectontwikkelaar te laten opkopen, zonder de regeringsafdeling in kwestie te raadplegen.
u127p200t1d175163f8dt20080731184236_small_w1

De corruptie kwam terug…het roer moet om
Aan de eeuwenoude Chinese traditie waarbij ambtenaren regeringsfuncties kopen en verkopen werd in 1949 door de CPC onder leiding van Mao een eind gemaakt. Niet lang na het begin van de economische hervormingen is ze weer in zwang gekomen. Deze vorm van corruptie is een van de grote schaduwzijden van de grote welvaartsstijging. Xinhua en andere officiële media berichten regelmatig over deze misbruiken om ze aan de kaak te stellen.
De nieuwe (waarnemend) burgemeester van Shenzhen heeft verzekerd dat zijn beleid vlekkeloos en efficiënt zal zijn en dat het zal inspelen op wat er onder de bevolking leeft. De hoogste ambtenaren, waarvan er sommige door de media waren genoemd in verband met de ontslagen Xu Zongheng, vertoonden zich opvallend in het publiek. De lagere ambtenaren spraken in interviews van hoop op herstel van het image en het moreel van de stad. ‘Suzhou is er onder de heer Wang Rong goed en snel op vooruitgegaan. Hopelijk kan hij hier hetzelfde voor elkaar krijgen. Vooral de infrastructuur moet beter’
Beijing heeft via een regeringskrant laten weten dat het anti-corruptienetwerk steeds wijder vertakt wordt en doeltreffender zal werken. ‘Wat Xu Zongheng en anderen zoals hem is overkomen moet een ernstige waarschuwing inhouden’ schreef de People’s Daily in een commentaar.
Bronnen: SCMP , Xinhua, People’s Daily, http://www.china-briefing.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *