Showproces in Lufeng

In Lufeng zijn 10 verdachten tijdens een showproces in een stadion veroordeeld tot de doodstraf.Op het Chinese internet komt reactie tegen deze manier van handelen. Lufeng heeft een zwaar drugsprobleem. 

showprocesLufeng is een stad in de provincie Guangdong. In een stadium met duizenden aanwezigen werden tien van twaalf verdachten tot de doodstraf veroordeeld. Het ging om zware drugscriminelen, moordenaars en overvallers. De veroordeelden zijn onmiddellijk naar een executieplaats gebracht en terechtgesteld.
Het ging eerder om een show waarbij het definitief vonnis bekend gemaakt werd dan om een echt  proces. De Chinese wet verbiedt immers dat processen buiten de rechtbank gevoerd worden. Veroordeelden hebben ook recht op beroep. En doodstraffen mogen slechts uitgevoerd worden nadat het Opperste Gerechtshof in Beijing ze bevestigd heeft. Volgens lokale media waren in dit geval de doodstraffen al door Beijing bevestigd vooraleer ze in  het stadion bekend gemaakt werden.
Zes maanden geleden gebeurde in Lufeng al iets gelijkaardigs. Toen ging het om 18 drugsverdachten, waarvan acht de doodstraf kregen en terechtgesteld werden.

Tegenstemmen

Er is in China veel discussie over deze methode van publieke veroordeling, ook via het internet. Sommigen willen een afschrikwekkende behandeling van misdadigers. Maar velen vinden dat zelfs in geval van doodstraf de waardigheid van de veroordeelden gerespecteerd dient te blijven en dat deze showprocessen niet kunnen. Het dagblad Beijing News roept op om ermee te stoppen. ‘Het is nodig persoonlijke vernedering en bijkomende straffen bovenop de wettelijke te verhinderen, want ze vormen een ernstige blaam op de rechtsstaat’. Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, schreef iemand:’ Als de moraal tegenwoordig zo diep zit dat we dorsten naar publieke veroordelingen, waarom voeren we dan niet ook de terechtstellingen in het openbaar uit?’.
Op nationaal vlak is al een aantal jaren een beweging om het aantal doodstraffen in te perken. Volgens schattingen van de Dui Hua Foundation in de VS daalde het aantal uitgevoerde doodstraffen van 12.000 in 2002 tot 2.000 vorig jaar. Het aantal misdrijven waarvoor de doodstraf kan worden toegepast is aanzienlijk verminderd. Het Opperste Gerechtshof weigert ook de uitvoering van 10% van de uitgesproken doodstraffen.

Een wanhoopsmaatregel?

Op lokaal vlak blijft echter de druk om zo streng mogelijk te straffen. Lufeng is een betekenisvol voorbeeld. De stad groeide uit tot hoofdstad van synthetische drugs, die over een groot deel van Azië verspreid werden. Vooral het dorp Boshe met 14.000 inwoners leefde er volledig van. Het persagentschap Xinhua meldde dat een derde van de methamfetamine die in China gebruikt wordt uit Boshe kwam en dat één op vijf van de families er in die sector werkten. In 2014 werden bij een razzia door 3.000 externe politiemensen 182 verdachten aangehouden en 3 ton drugs in beslag genomen.
Bronnen: SCMP, Guardian

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Showproces in Lufeng

  1. Worden burger gedrongen naar de executie te kijken. Want niemand dwingt mensen om naar te kijken. Ja, er moet wet van privacy komen voor de verdachte. Maar deze wet willen meeste burger niet eens. Paar jaar geleden van een meisje van 11 verkracht en gemarteld. de dader krijgt de doodstraf in een onbekende locatie. Toch komen de burger van de dorpelingen te weten gekomen waar het was. En komt naar kijken en zelf een filmpje maakte en op internet zetten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *