Snelle reactie op internetgeruchten aangewezen


Shishou-rellen

Shishou-rellen


Er zijn in China al lang rankings voor economische prestaties, er zijn ook lijsten van de mooiste steden, van de meest vervuilde steden steden enzovoort. Nu is er een rangorde bijgekomen, namelijk voor de overheden die al dan niet snel reageren op internetgeruchten.
Bijna een kwart van China’s bevolking heeft een internetconnectie, dat is meer dan in de Verenigde Staten. Een forum van het Volksdagblad heeft naar aanleiding van 10 incidenten die via het internet werden gerapporteerd, een beoordeling gemaakt van de reactie door de lokale overheden. Het slechtst scoorde de stad Shishou, waar een 24-jarige kok op 17 juni dood werd aangetroffen in zijn hotel. Geruchten deden de ronde dat de oorzaak bij zijn baas zou liggen die goed bevriend zou zijn met de burgemeester. Zo’n 200 manifestanten die slaags raakten met de politie, staken het hotel in brand en beschadigden verschillende voertuigen. Pas na 80 uur kwam de lokale overheid in actie en onderzoek wees uit dat de man zelfmoord had gepleegd.
De stad Chengdu krijgt dan weer een goed cijfer. Een brand op een bus maakte afgelopen maand 28 slachtoffers. Ook hier wilden onlinehypothesen dat de bus te oud was, airco niet in orde, EHBO ontbrekend … . Politieonderzoek wees echter uit dat een 62-jarige benzine aan boord had gebracht en de bus in brand stak. De stadsoverheid hield binnen een tijdspanne van drie dagen vijf persconferenties, waarop geantwoord werd op de aantijgingen op internet en zo paniek vermeden werd.
Internet is in China een machtsfactor geworden waarmee rekening moet gehouden worden. Lokale verantwoordelijken zijn nu gewaarschuwd: zowel de partijsecretaris in Shishou als de verantwoordelijke voor wet-en rechtszaken werden er de laan uitgestuurd.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *